Бивш депутат финансира историческа книга

Бивш депутат финансира историческа книга | StandartNews.com

Хасково. Бившият депутат от БСП в 42-то НС и екскмет на Ивайловград Стефан Танев финансира издаването на книга, посветена на 100-годишнината от завръщането на българите от Мала Азия в кв. „Лъджа". Самият Танев е родом от Лъджа и потомък на възвращенци. Автор на книгата „Село Мандър и Лъджа – история на дедите ни", е историчката Василка Ташкова, чийто деди също са от Мала Азия.

Книгата описва исторически дани за преселването на българите в в Мала Азия и как се завръщат в България. Те се връщат по родните земи през 1914 година, след Балканската война. Тогава 123 семейства от Мандър, днешното село Мурайе в Турция, са принудени да го напуснат и се заселват в тогава село Лъджа.

В Мандър те оставят плодородни ниви и двукатни къщи, без да могат да продадат или разменят имотите си.

В Ивайловград преселниците продължават да пазят обичаите и традициите си. И до днес кукерите от кв."Лъджа" са сред атракциите на фолклорните фестивали в цялата страна и са носителите на десетки награди.

Книгата беше представена на Събора, посветен на вековни юбилей на лъдженци. След представянето й на книгата на сцената на кварталното читалище самодейци пресъздадоха музикално-танцовия обред "Седянка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай