Бисер Николов: Няма да правя от водата политика

Бисер Николов: Няма да правя от водата политика  | StandartNews.com

Кърджали. Високата приливна вълна, донесла стотици кубици кал и дървена маса, е причина за мътната вода, която тече от чешмите вече няколко дни в Кърджали, съобщи областният управител на Кърджали Бисер Николов. Тази сутрин лично е бил на място на яз. Боровица, откъдето се снабдяват с питейна вода жителите на Кърджали, Момчилград и 35 села в околността.

„Водата в язовира е страшно размътена, довлечени са кал и дървета, клони. Това е заради високата приливна вълна след поройните дъждове в средата на юли. 2,5 млн. кубика вода се е изляла в язовира по време на последните проливни дъждове. Районът на водосбора е недостъпен и може да се каже, че там не е извършвана някаква сеч, просто сухата дървесна маса от проливния дъжд се е свлякла в река Боровишка, а оттам е влязла в самата чашка на язовира. Няма свлачище на земна маса и умрели животни", обясни Николов.

По думите му в момента се прави всичко възможно да започне мащабна акция за почистване водите на язовир „Боровица. Бисер Николов вече е разговарял и с министъра на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева за отпускане на финансов ресурс.

„Най -голяма е опасността при нова приливна вълна дърветата да задръстят приливника и да компрометират язовирната стена, но специалистите денонощно следят ситуацията. Разговаряли сме и с началника на ОУ "ПБЗН да започне разчистване с лодки", увери Николов.

Междувременно народната представителка Цвета Караянчева съобщи, че е сезирала Окръжната прокуратура за влошеното качество на питейната вода в Кърджали и продължаващото многократно завишение на нейната мътност. В писмото на Караянчева до медиите се казва „има съмнения, че аварията в Пречиствателната станция се дължи не само на високата мътност на водата от яз. „Боровица" вследствие на проливните валежи, но и на изпробването на нов вносен реагент за пречистване на водата, който не е снабден с изискуемите документи и сертификати за безопасност и не е разрешен за ползване на българския пазар".

Областният управител Бисер Николов категорично подчерта, че няма да прави от водата политика.

Управителят на ВиК-Кърджали инж. Кера Василева заяви, че това не отговаря на истината. Василева потвърди, че от 16 юли са започнали да подават нов реагент. „Но той се използва и в други Пречиствателни станции в страната, има абсолютен световен сертификат и се прилага с разрешение на МЗ", добави инж. Василева и подчерта още веднъж, че няма субективна грешка за високата мътност на питейната вода, а бедствена ситуация вследствие на голямата вълна от проливните дъждове.

„Водата не е годна за пиене, но няма опасност от зараза. Непрекъснато се вземат проби и са уведомени всички институции", коментира и д-р Иван Чавдаров, зам. -директор ва РЗИ Кърджали. Той уточни, че по справка на инспекцията в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" Кърджали няма завишение на регистрирани случаи на заболели от стомашно- чревни заболяване през последните дни.

От Водното дружества съобщават

Водата от чешмите в Кърджали остава годна за пиене и готвене, съобщава „Водоснабдяване и канализация" Кърджали. Все още поради високата замътненост на водата в яз. Боровица на изхода показателя мътност варира от 0 мг/ л до 12 мг/л. В понеделник започва изпускане на вода от водопроводната мрежа за отстраняване на утайки, останали от моменти на повишена мътност. Пречиствателната станция функционира нормално. Все още поради високата замътненост на водата в язовира на изхода и показателя мътност варира от 0 мг/ л до 12 мг/л. В полунощ на 29 юли ще започне извършване на масирана дезинфекция на водопроводната мрежа. След съставяне на съвместен протокол с РЗИ при успешна дезинфекция ще се вземат проби за микробиологичен анализ. Резултатите от пробите ще бъдат известни след 48 часа , т. е . след обяд на първи август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай