Библиотекари и музейни работници подкрепиха протеста в Хасково

Библиотекари и музейни работници подкрепиха протеста в Хасково | StandartNews.com

Служителите от Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Хасково излязоха точно по обяд

вчера с лилави и сини протестни ленти пред сградата, където се помещават двете средища, за да подкрепят протеста на колегите си от страната.

В РИМ Хасково работят 26 души. Средната заплата на музеен работник с дълъг стаж и опит е около 450 лева. Работещите в Регионалната библиотека взимат средно по 480 лева.

Беше прочетена и декларация с 5искане за увеличение на възнагражденията с 50 % и повече пари за култура в бюджет 2016 г. Документът е изпратен до областният управител на Хасково, до министър-председателя и до председателя на НС.
Протест имаше и в Димитровград. Служителите от Градска библиотека "П.Пенев" и от Историческия музей протестираха символично. Те се събраха във фоайето на библиотеката. Те изразиха благодарност за помощта в работата им от Община Димитровград.

За труда си обаче те все пак настояха за по-достойно заплащане.

Тяхното недоволство е насочено основно към възнагражденията, които получават в момента. Те апелираха към местната управа да бъдат отделени в бюджет 2016 повече средства за възнагражденията на заетите в културните институции. Декларацията, прочетена днес ще бъде изпратена до Общината и Общински съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай