Безсмъртният полк стигна до Видин

Безсмъртният полк стигна до Видин | StandartNews.com

Видинчани се присъединиха към инициативата „Безсмъртинят полк". Наследници на загиналите във Втората световна война се събраха на руското военно гробище и издигнаха портретите на своите близки. Те окичиха с цветя надробните паметници на войните на Трети украински фронт, погребани във Видин.

Сред почитащите паметта на войните бе заместник-кметът на Видин Венци Пасков, председателят на общинския съвет Генади Велков, представители на различни политически сили, Съюза на втераните, на руския клуб във Видин. Архимандрит Самуил от видинската митрополия отслужи заупокойна молитва за загиналите. Деца рецитираха стихове и пяха песни за героите от войната.

Във Видин през 1944 година е завършил живота на 233 войници и офицери от Червената армия. Те са загинали в боевете при Кула, където войни от Трети украински фронт са се сражавали с отстъпващите немски части или са починали от раните си в своята полева болница. Тогава във Видин е създадено първото военно гробище извън пределите на Русия. Разположено е върху площ от 600 кв. м. в пределите на градския траурен парк. До паметниците на всеки от войните е издигнат и общ паметник. До него се намира и монументът на командващия фронта маршал Ф. Толбухин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай