Безработните в Брегово се спасяват в Сръбско

Безработните в Брегово се спасяват в Сръбско | StandartNews.com

Видин. Границата спасява безработните в Брегово, съобщи кметът на общината Милчо Лалов. Всеки ден местни жители преминават през ГКПП пеш или на велосипед и тръгват към близките села на Сърбия. Там ги наемат за извършване на селскостопанска работа. Много бреговчани се препитават целегодишно отвъд границата като пазачи на къщи, чиито собственици работят в Западна Европа. Някои за ангажирани да се грижат постоянно за сградите, дворовете и градините на гастарбайтерите.

В момента заплащането на бреговчани отвъд границата е 20 евро дневно. Парите им се дават веднага след приключване на работния ден.

Колкото и да е намаляла, куфарната търговия все още съществува, твърди Милчо Лалов. Има си хора, които следят цените в двете страни и щом се появи поскъване или дефицит на някоя стока, веднага я доставят. Те преживяват от черния пазар повече от 25 години.

През последните години общината в Брегово е получавала по 500 места по програми за социална заетост. В момента нямаме хора, които да са наети по такива програми, каза още кметът. Официално безработицата в граничната община достига 40 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай