Без по-високи данъци в Благоевград

Без по-високи данъци в Благоевград | StandartNews.com

Община Благоевград не предвижда увеличение на местните данъци и такси през следващата година. Това разкриха експерти по време на обсъждането на проектобюджета на общината за 2016 година. Той е в размер на 54 707 000 лв., като средствата са разпределени така - за делегирани държавни дейности 26 750 500 лв. и за местни дейности и делегирани държавни дейности, дофинансирани с местни приходи - 27 956 500 лв. 4 500 000 лв. е преходният остатък от тазгодишния бюджет, който ще бъде добавен към проектобюджета за догодина.

През следващата година средствата за делегираните дейности са увеличени, като за общинската администрация увеличението е с 57 100 лв., за отбрана и сигурност то е 39 000 лв. В сферата на образованието е заложена финансовата издръжка на общинските учебни заведения и детски градини. Бюджетът гарантира издръжката на 15 учебни заведения и 4 обслужващи звена. Дискусия предизвика начинът на разпределение на средствата между отделните училища. „Сериозен ръст спрямо 2015 година има в средствата, отделени за социални дейности. Там ръстът е средно с 23% за различните социални заведения. Това на практика е реално увеличение с над 500 000 лв.

На обсъждането на проектобюджета присъстваха двама от заместник- кметовете – Зорница Кралева и Иво Николов, председателят на ОбС - Благоевград Радослав Тасков и инж. Камелия Вълкова – началник на отдел „Планиране и инвестиционен контрол" към общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай