Без пари в пернишките музеи на 3 март

Без пари в пернишките музеи на 3 март | StandartNews.com

Свободен вход ще има в пернишките музеи на 3 март. Безплатно могат да бъдат посетени Регионалният историчесдки музей, Подземния минен музей и Средновековната пернишка крепост.

В РИМ – Перник посетителите ще могат да разгледат експозициите „Съратникът на Левски – Иван Соколов", „Въоръжение и снаряжение от фонда на РИМ – Перник", „Археологическа изложба – непоказвани артефакти от Средновековна крепост Перник", „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст цар Самуил", „ Св. Спас – сакрално място за перничани". Най-новата изложба в Музея ще се подреди на 2 март и е посветена на „Никола Корчев – героят - спасител на Самарското знаме".

Подземният минен музей е единствен на Балканите. Разположен е в две от запазените галерии на първия подземен рудник, работил от 1891 до 1966г. В 30 експозиционни камери се проследява развитието на въгледобива от ръчен добив, през извозването на въглища с коне до съвременните механизирани комплекси. В една от камерите е разположен иконостас на небесния покровител на миньорите Св. Йоан Рилски, с когото е свързана една от най-старите легенди за "Старите рудници". Пред музея е експонирано изкопано в рудника вкаменено дърво на милиони години, което според вярвания сбъдва желания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай