Без ниски полети над НП „Пирин” заради Световната купа по ски

Без ниски полети над НП „Пирин” заради Световната купа по ски | StandartNews.com

Директорът на Национален парк "Пирин" Росен Баненски забрани със своя заповед летенето под 100 метра над земята на територията на парка. Разпореждането важи за всички видове летателни средства – хеликоптери, делтапланери, парапланери, дронове и други. Не се позволява и кацане извън туристическата зона. Забраната важи за трите състезателни дни – от 27 февруари до 1 март, на стартовете за Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени.

Разпореждането е издадено съгласно Закона за защитените територии и Плана за управление на НП „Пирин". Копия от заповедта са връчени Районното управление на полицията в Банско, на общината, на Планинската спасителна служба, на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", на Българската федерация по ски, както и на фирма "Хели еър", която има медицински хеликоптер край начална станция на кабинковия лифт. Изключение се прави само за провеждането на спасителни операции и на поддържащи и възстановителни дейности в парка в Пирин планина.

„Целта на забраната е да осигурим безопасността на състезателите, на другите скиори по останалите писти и на туристите по време на стартовете за Световната купа по ски", уточниха от управата на НП „Пирин".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай