Без американци при разкопките на Хераклея Синтика

Без американци при разкопките на Хераклея Синтика | StandartNews.com

 За първи път от години насам само български археолози ще изследват античния град Хераклея Синтика край храма на Ванга. При подновяването на разкопките през месец юни няма да има специалисти и студенти по археология от САЩ , както бе досега. „Проектът ни с тях приключи. Досега Американският изследователски институт отпускаше пари за дейността ни. Тази година обаче ще разчитаме единствено на национално финансиране. Надяваме се да получим между 50 000 и 100 000 лева. От размера на отпуснатата сума ще зависи колко време ще сме на терен и ще проучваме тази ценна историческа находка", заяви директорът на историческия музей в Петрич Сотир Иванов.

Археолозите ще продължат да разчистват откритата от тях градска базилика, която е дълга 22 метра и широка 16 метра. Сградата е от 3 век преди новата ера и е разкрита само наполовина.

Ще се работи и по архитектурна сграда от 4 век преди новата ера, която предстои да се изследва. Ще се продължи разкопаването на голямото стълбище в северната част на римския форум, ще се направи и нов сондаж.
Хераклея Синтика се намира само на 1 километър от църквата на пророчицата Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Специалистите са открили в последните няколко години стотици ценни експонати – движимите вече са изложени в петричкия музей. Част от обекта е реставриран и консервиран. Намерени са останки от градска инфраструктура, както и гробове от раннохристиянски погребения. Особено ценна е оброчна плоча с лика на богинята на възмездието Немезида. В музея се съхранява и монета с лика на императора на Източната римска империя Флавий Маркиан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай