Бейби бум в старозагорския зоопарк (СНИМКИ)

Бейби бум в старозагорския зоопарк (СНИМКИ) | StandartNews.com

За първи път в старозагорския зоопарк за кратко време се раждат два козирога, лама, елен и се излюпват седем малки птици ему. Това съобщи със задоволство неговият директор доц. д-р Радослав Михайлов. Поколението на големите нелетящи птици е зарадвало искрено служителите в зоопарка.

„Изключителна рядкост ему да създаде поколение в подобна среда, това се случва и за първи път в българска зооградина", твърди доц. Михайлов. Любопитното при родственика на щрауса било, че ухажването при емутата започва още през есента, но самият „брак" не продължавал дълго, както и майчинските грижи към поколението. След снасянето на яйцата, грижите поемал бащата, който ги мътел около два месеца. Той напускал гнездото само, за да се нахрани. Шест от седемте малки са били излюпени именно от грижовния татко и едно в инкубатор. Мъжкарят обитава старозагорския зоопарк от 2004 година, а двойката е комплектована миналата година.

Козирозите, които също създали потомство преди около два месеца, също се чувстват добре. „Малките се адаптират бързо, ясен е вече полът им- те са мъжко и женско", допълни доц. Михайлов.

Стадото на ламите в зоопарка също се е увеличило преди 15-ина дни с едно грациозно черно-бяло бебе. Двойката благородни елени пък за втори път се сдобива с потомство – този път женско еленче.

Като спасителен център, статут получен през септември миналата година, екипът на зоопарка отскоро отглежда и две осиротели сърни, мъжка и женска, предадени от Държавно ловно стопанство „Кормисош" и горското стопанство в Мъглиж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай