19:40 ч.

29.08.18

1 мин.

0

0

0

Берковица посреща гости на уникален фест

от Първолета Цветкова |

Берковица посреща гости на уникален фест

 


Уникален фестивал започва в Берковица на 1 септември – събота, съобщиха от общината. В градската градина своето изкуство в различни жанрове на автентичния и обработения фолклор ще покажат над 600 самодейци от областите на Северозапада и София. Те ще се представят в 8 раздела – стари градски песни, автентичен и обработен фолклор – песни и танци, обичаи, легенди, жанрови духови оркестри, между които и сватбени. Ще бъдат показани носии на различните етнически групи на региона.
Искаме да покажем, за да се съхрани културното наследство на региона, обясниха от общината. Фестът е част от програмата на общината за празника на града – 8 септември, рождество Богородично.
Фестът е един от най-старите в страната. Първото му издание като надпяване в Берковица се е състояло през 1958 година. След 20 години е бил прекъснат, но през 2002 – възстановен. От 2005 година в него участват и фолклорни състави от Сърбия и Македония. Сегашното издание е юбилейно – навършват се 60 години от първото надпяване.
Общината кани любителите на фолклора, носиите, духовите оркестри на фестивала. Той ще започва от 10,30 часа в градската градина и ще продължава до късна вечер два дни – на 1 и 2 септември.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент