Белоградчик посрещна иконите на Максим

Трите светини влизат в "Чудесата на България"

Белоградчик посрещна иконите на Максим | StandartNews.com

Видин. Иконите, дарени приживе от покойния патриарх Максим на червената църква край Белоградчик, днес бяха внесени тържествено в храма. Той е включен в северозападния туристически маршрут "Виа Милитарис", който бе начертан по време на дискусия, организирана от вестник "Стандарт", и вече се реализира в рамките на кампанията "Чудесата на България".

Светините внесе архимандрит Антим, протосингел на видинската  митрополия. Жители на село Боровица и на Белоградчик първи се поклониха на образите на Света Богородица и Исус Христос.

Иконите са подарени на Максим по случай рождения му ден преди дни от румънския патриарх Даниел, грузинския Илия и от българския президент Росен Плевнелиев.

След внаяснето на иконите архимандритите Антим и Борис и иеромонах Нифонт отслужиха литургия за свети Димитър Солунски, чийто ден старостилците честват на 8 ноември.

Отците от епархията желаят да видят своя митрополит Дометиан като продължител на делото на патриарх Максим, сподели архимандрит Антим. Дядото обаче не желаел да бъде сочен за наследник. Той отчита , че годините му са много, макър да е в отлично здраве. Нашият владика няма  проблеми с кръвното, със зрението си дори, подчерта протосингелът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай