Беливанов: Общината работи, не е разумно да спорим чрез медиите

Беливанов: Общината работи, не е разумно да спорим чрез медиите | StandartNews.com

Кметът на Хасково Добри Беливанов отговори на въпросите в декларацията, която бе отправена от ГЕРБ-Хасково към него. Ето какво написа той:

Нямам намерение да коментирам публикуваната анонимна декларация в медиите, но като мажоритарно избран кмет съм задължен да отговоря на въпросите на съгражданите си.

1. Бариерата пред общината

Поставянето на бариера на входа на общината, е един от визираните „проблеми". Тя не е приумица или каприз на кмета, това е изискване за ред и безопасност във връзка с усложнената международна обстановка и бежанската криза. Никога не е имало проблем граждани да идват в общината и да се срещат с кмета или неговите заместници или с когото и да е от служителите. Освен това, аз ежедневно съм сред хората, придвижвам се в повече пеш и ежедневно говоря с моите съграждани. 

2. Проблема с бездомните кучета.

Обсъждан бе вариант за постоянен приют за бездомни кучета, но това е изключително скъпо начинание, което общината не може да си позволи. Затова предпочетохме варианта – временен приют. Той вече се строи до бившата ОСМА. Проектът е съгласуван с БАБХ. Завършването на приюта в изисквания от закона вид ще бъде възложено с обществена поръчка, която ще обявим скоро. Към момента разчитаме на договора с „ Ветеринарни практики" ЕООД. Това, което наетите ветеринари правят е единственото позволено от закона – кастриране, обезпаразитяване и маркиране на кучетата. В България е забранено убиването на животни, за което настояват много от гражданите на Хасково. Ефекта от законовите действия не е мигновен, той ще се прояви след няколко години според ветеринарите. И приюта, който правим също е съобразен със закона, и там само ще се кастрират кучета и ще престояват определени часове. Такъв е закона в България и аз не мога да го наруша! Предлагани са варианти от граждани за масово избиване на кучетата, за извозването в друг район. Не мога да се съглася на тази незаконни действия.

3. Липсата на каквато и да е инициатива и позиция по повод питейната вода в Хасково, нейното замърсяване с уран и вариантите за изход от кризата. Тук отсъствието на Добри Беливанов е очевадно.

Моята позиция е ясна, съобразявам се със всички предписания на здравните власти. Правителството отпусна средства за изграждане на дублиращи кладенци за питейна вода. Басейнова дирекция Пловдив, все още не е дала необходимите документи за започване строежа на първият кладенец. Това което зависи от общината и е възложено с решение на Министерски съвет е направено: търг по спешна процедура – само един кандидат отговаряше на условията, върви търг за следващите кладенци.

Всичко, което съм направил е само разрешеното ми от закона. ВиК Хасково е държавно дружество. ВИК асоциацията, която обединява ВиК дружествата в областта се ръководи от областния управител, общината е член в асоциацията. Качеството на водата се следи от ВиК и РЗИ – общината няма права и капацитет да се намесва в определяне качеството на водата. Можем да направим търгове за да се вложат отпуснатите от правителството пари в кладенци – правим ги. Чакаме държавната структура – Басейнова дирекция да даде разрешение за следващ етап.

Веднага след като стана известно, че част от водата на Хасково не отговаря на изискванията за питейна вода съм се срещал многократно със специалисти включително с ректора и декана на Минно-геоложкия университет. Те са на мнение, че трябва да се търси вариант за пречиствателна станция на водоизточник от повърхностни води. Проучваме и такъв вариант. Но разбира се това не може да стане за няколко месеца.
Освен това продължаваме да търсим възможност не само за подобряване качеството на водата но и за подмяна на водопроводната инсталация, т. нар. воден цикъл. Към момента огромен процент от добитата вода се губи в остарялата мрежа. Честите аварии са причина за разкопаването на улиците.

4. Пълен провал при зимното снегопочистване.
Миналата зима над 50 дни в Хасково имаше снежна покривка, дебелината беше повече от 70 сантиметра, повече от месец температурите не се покачиха над минус 10 градуса. Бях възложил контрола по снегопочистването на Евгени Консулов, Велин Балкански и секретаря на общината Биляна Димитрова.

Няколко пъти дневно те ми докладваха, че се прави всичко възможно с наличните машини. Не еднократно те бяха и пред медиите за да обяснят, че се работи по график, чистят се всички улици, и че обстановката е овладяна. И в действителност беше така – централните улици бяха изчистени „ до асфалт", всички улици бяха изчистени със снегорин, стръмните бяха опесъчени. Не допуснахме да има непроходими пътища до селата от общината. Имаше изключително тежък момент с пътя за Въгларово. Там се работеше няколко денонощия непрекъснато за да не се допусне затварянето на отсечката.

Невъзможно е да се изчисти „до асфалт" целия град с междублоковите пространства – няма къде да бъде извозен събраният сняг и лед, освен че това и изключително скъпо и няма заделени толкова средства за такава дейност. Въпреки всичко извозвахме снега от спирки на градския транспорт, големи кръстовища и т. н. Много граждани пък благодаряха за добре свършена работа и казваха, че никога по тяхната улица не е минавал снегорин в предишни зими за разлика от тази. С около половин милион лева, може да се наеме толкова техника, която може да свърши толкова работа. Общинският съвет е преценил също, че така гласуваната сума в бюджета е достатъчна за снегопочистване и зимно поддържане. Съобразявайки се с решението на общинските съветници е обявена и обществената поръчка.

5. Изключителна мудност в работата на подчинената му администрация и зреещо недоволство сред гражданите, че местната власт не изпълнява задълженията си.
Правил съм забележки и на зам.-кметове и на секретаря на общината за забавяне на срокове. Ще търся отговорност за всяко забавяне.

6. Никаква комуникация и липса на инициатива при преговори с инвеститори, затова те избягват Хасково и насочват проектите си към съседните общини.

Дайте конкретен пример, кой инвеститор е поискал да инвестира в Хасково и е предпочел друга община по време на моя мандат!? Само да уточня, че „Язаки" например им е отнело повече от 4 години от първите разговори с община Димитровград до първата копка на завода. Има инвеститори вече и в Хасково – в момента се строи завод до Химмаш. „Ариете" стъпиха тук и вече сглобяват части за автомобили в бившата" Мануела". Продължава наемането на работници.

Десетки представители на големи инвеститори сме водили аз и заместник кметовете на оглед на терените. Няма какво да се лъжем големите инвеститори не идват сами в общините тях ги водят представители на правителството, на Българската агенция за инвестиции и т. н. От първите разговори с инвеститорите от първите огледи до самата инвестиция минават години – илюзия е някой да си мисли, че като дойдоха китайци с намерение да си намерят терен където на произвеждат трактори ще го решат и построят в рамките на година.

Идваха "Луфтханза" на оглед за да използват бившето военно летище Узунджово за утилизация на техни самолети – чакаме решението им. Не съм отказал на нито един потенциален инвеститор да се видя с него, не съм отказал информация или оглед. Знам, колко е важно за региона да има нови работни места, затова няма да се откажа да съдействам. Нека да подчертая, че фирмите си правят техни проучвания например за наличие на работна ръка, квалификацията ѝ, които проучвания отнемат време.

За да имаме по-големи шансове да бъдем предпочетени от инвеститорите сключихме меморандум за сътрудничество с най-успешната икономическа зона тази край Пловдив" Тракия икономическа зона". В момента в тази зона работят 140 предприятия, инвестициите в нея са над 1.5милиарда евро. Към зоната се присъедини и Бургас.

7. Липса на диалог и прозрачност при вземане на решения в управлението на общината, пълна изолация на заместник – кметовете и експертите.
Изключително разчитам на моя политически екип – заместник кметовете и секретаря на общината. Възможно е да имаме различия по някои въпроси но те са в интерес на работата ни.
Разпределил съм ресори на заместник кметовете, те си ги следят и докладват за свършената работа

8. Безстопанственост спрямо общинската собственост – няма проекти за благоустрояване на града дори в предоставените от държавата имоти, в това число парка зад ДНА, за който кмета половин година отлага проектиране, въпреки нашето настояване.
Очаквам от главния архитект техническо задание за обявяване на обществена поръчка за проект за изграждане на парк до ДНА. Има време защото средствата, на които разчитаме за изграждането на този парк можем да ги ползваме през 2019 година. Това са спестени средства от проведени обществени поръчки по ОП Региони в растеж. Общината ще кандидатства за промяна на инвестиционния план и тогава ще обявим и обществената поръчка за изграждането на парка. Подобен парк в Стара Загора също на терен на бивше военно поделение струва над 5 милиона лева. Общината не разполага със такава сума в бюджета си за да изгради сама този парк. Има възможност да се използват средствата останали от другите проекти по Региони в растеж и ще ги използваме.

Подготвено е задание за общ устройствен план на общината, съгласувано е с всички необходими институции, изработването му ще бъде финансирано от Държавата.

9. Избягване на директни срещи с гражданите при конкретни проблеми: с храната в детските градини; с ремонтите и условията, при които живеят децата в градините и учениците и още много други. При тези конкретни ситуации, кметът абдикира от отговорностите си и не се появява пред обществеността нито лично, нито чрез медиите.

Ежедневно се срещам с граждани, не само в приемния ми ден който е всеки петък.
Храната в детските градини от много години е с централна доставка. Закрити са кухните по детските градини, които са приготвяли храна само за децата от конкретната градина. Аз също мисля, че храната на децата може да бъде подобрена, затова изграждаме една кухня в детската градина в кв. „Орфей", предстои набиране на персонал, обявяване на обществени поръчки за доставка на продукти.

Сегашната доставка на храна се контролира от РЗИ, нямам сигнал от тях че има проблем с храната на децата. Имаше някакво недоволство в социалните мрежи но назначеният от общината технолог, който контролира ежедневно спазването на одобрените от РЗИ менюта и рецептури провери случая и се оказа, че предлаганата храна винаги е отговаряла на изискванията заложени в наредбите.

10. Няма общински проекти. В Хасково се реализират единствено проекти, финансирани със средства от евро-фондовете или от държавния бюджет. Това се случва въпреки кмета и благодарение на волята и упоритата работа на ГЕРБ, общинските съветници, заместник-кметовете и част от екипа на общината.

Това не отговаря на истината има общински проекти, те са изключително в социалната сфера.
Общината спечели и проект за доставка на храна на социално слаби граждани. Хиляда души получават ежедневно безплатен топъл обяд. За първи път храна получават в домовете си хората от селата в община Хасково.

След като общината има възможност да използва европейско и държавно външно финансиране е длъжна да го направи. Бюджета на никоя община не е толкова голям за да отказва такова финансиране. По груби сметки в община Хасково за строителство за тази година се влагат над 130 милиона лева външни средства – това са средствата за санирането на около 100 блока по Националната програма и пълен ремонт на две училища и осем сгради на четири детски градини. Кой кмет би отказал такава сума в бюджета на общината ако собствения бюджет на общината годишно е близо 60 милиона?! Още повече аз в предизборната си програма съм обещал че ще работя за такова външно финансиране – и го правя. Никога община Хасково не е управлявала толкова много строителни проекти. По мое мнение се справя отлично.

До дни започва строителството по обявената обществена поръчка за ремонт на междублокови пространства за около 4 милиона лева. В двата най-големи квартала „ Орфей" и „ Бадема" ще има освен нови алеи, паркинги, детски площадки така също игрища с изкуствена трева. По този проект ще се благоустрои и пространството между улиците „ Булаир" и „Одрин", така също детска площадка на улица „Атон". Подготвя се обществена поръчка за ремонт и изграждане на 10 детски площадки в града.

Освен това предстои ремонт и на детска градина „Незабравка" на улица „ Добруджа".
В ремонтираните осем детски градини по ОП „ Региони в растеж" с общински средства се подменя оборудването – нови легла, нови шкафчета, столове, маси и т. н. Всичко, което поискаха директорите на градините.
В бюджета за следващата година ще предвидим подмяна на оборудването и в другите детски градини.
Газифицират се всички общински сгради, детски градини, училища. Освен, че газта е екологично гориво за отопление е и по-евтино.

В ход е обществената поръчка за ремонт на тоалетни и отоплителна инсталация в читалище „Заря". Най-голямата зала в Хасково през зимата не работи заради липса на отопление от сигурно 30-тина години. Този проблем скоро ще бъде разрешен. По проект по Трансгранично сътрудничество ще бъде подновено озвучаването и осветлението на сцената на читалището. По същия проект ще се модернизира и сцената на театъра. По трансгранично сътрудничество ще бъде изградена кула за видеонаблюдение срещу пожари. Като споменах видеонаблюдение предстои изграждане на видеонаблюдение по основните кръстовища и ключови места в Хасково. Системата заедно с центъра за видеонаблюдение ще се изградят изцяло с общински средства т. е изцяло общински проект.

До дни стартира строителството на довършителните работи по моста за село Любеново, отново един проект забавен от десетилетия.

Имахме проект за подмяна на уличното осветление на Хасково с енергоефективно, но не беше одобрен по програма Трансгранично сътрудничество, не сме се отказали търсим друг вариант за финансиране

По отношение на уличното осветление има още една промяна – създадохме ново звено за поддръжка на осветлението към ОП „ Екопрогрес". Преди това бе възлагано на външна фирма, което многократно оскъпяваше услугата.
Като заговорихме за улиците вече се асфалтират най-натоварените и в най-лошо състояние улици в Хасково – сумата за ремонтите и близо един милион лева.
Предоговарянето на кредита от „ Райфайзен" банк спести стотици хиляди левове в общинския бюджет.

11. Пълно неглижиране на проблемите на селата и неизпълнени ангажименти към кметовете на населените места за собствен бюджет и благоустрояване на селата.
Никога селата от община Хасково не са получавали толкова много средства както сега. Миналата година бяха над милион и сто хиляди лева. Ремонтирани бяха редица обществени сгради там.

Тази година за селата са отделени близо 2 милиона лева. В ход е обществена поръчка за ремонти на много сгради на кметства и други сгради по селата, които бяха оставени на произвола от много години. До дни започва асфалтиране на пътища между селата от фирмата спечелила обществената поръчка.
За следващата година се обмисля вариант селата да имат самостоятелни бюджети, естествено те ще трябва да ги защитят, да планират дейностите.

12. Безотговорно хвърляне на обещания от страна на Беливанов, които не са финансово и проектно обезпечени. Например,обещание за канализация на кв. Болярово, което подвежда и хората и нас, а в последствие се оказва, че той дори не е подал документи за този проект.

Документите за канализацията на Болярово са внесени в ПУДООС от няколко месеца. Разработен е проект, който бе представен на жителите на квартала.

Очаквам на предстоящото заседание на ПУДООС да се вземе решение за финансиране и в какъв размер ще бъде това финансиране.

Разработен е и доклад за втори цикъл на водоснабдяването на село Маслиново за един милион и 200 хиляди лева, очакваме финансиране от МРРБ.

13. Разследвания срещу общината по повод някои съмнителни сделки и сриване имиджа на местната власт, заради съмнения за корупция и зависимости /„златния" светофар, багера, купен на многократно по-висока цена, 400 откраднати радиатори и пълна безстопанственост/.

Аз съм спокоен за тези разследвания, нека се провери всичко за да стане ясно дали има проблем. Време е да „осветля" кой проведе обществената поръчка за прословутият багер – председател на комисията е секретаря на общината Биляна Димитрова. Тя е одобрила провеждането на поръчката подписала е документите без забележки, нямам сигнал от нейна страна, че има нещо нередно. Няма сигнал от юристите в комисията по обществената поръчка, че има някакъв проблем. В интерес на истината този багер върши прекрасна работа, натоварен е напълно.

За всяка дейност относно подмяната на светофара до театъра си има необходимите документи. Нека компетентните органи преценят дали има нарушение.

За радиаторите също тече разследване нека изчакаме становището на компетентните органи. Разпоредил съм да се направи пълна инвентаризация на складовете в ОП" Екопрогрес".

В заключение държа да кажа, че не е разумно да се водят подобни спорове чрез медиите. Ако има проблем е редно да седнем и да говорим. Ако тези, които са писали т. нар. позиция застанат с имената си зад нея, съм готов да проведа и с тях конструктивен разговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай