Бедствено положение в Смолян (ОБНОВЕНА)

Бедствено положение в Смолян (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Смолян. Бедствено положение е обявено в Смолян заради проливните дъждове. Това съобщи Красимир Шотаров – директор на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" - Смолян пред "Фокус".

Критична е ситуацията в града, където река Черна прелива. Най-значително е повишението на речното ниво в района на миньорските блокове, по протежение на околовръстното на града, както и в кварталите Райково и Устово. Наводнени са дворове на цехове, гатери и бази на изхода она Смолян, по посока на село Бостина, както и базите на фирми в ниските зони по поречието на река Черна, съобщава smolyan.bgvesti.net.

В ж.к "Прогресите" в Устово водата е отнесла мост, пробила е подпорната стена и е заляла улицата пред блоковете. Там екипите са започнали изпомпване на водата, прави се и дига от чували, която да ограничи достъпа на водата. 

Спешно се търсят доброволци за пълнене на чували с пясък за изграждането на стена в района на стария стадион в Смолян, където реката също приижда, както и за други наводнени места в града. Граждани, както и собственици на производствени бази са започнали отводняване. Екипи на пожарната ползват цялата налична техника засправяне с водната стихия.  

В Триград и Змеица също има преливане на вода. Две села в Рудоземско са откъснати от общината заради активизирало се свлачище, съобщи Нова тв. 

Тази сутрин пожарни коли с включени сирени са алармирали живущите в Смолян в опасните райони. Гражданите, намиращи се до реката, са предупредени да почистват шахтите си и да имат готовност за евакуация.

Електрозахранването в град Смолян е било спряно за известно време, но вече е възстановено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай