Банско с 1,5 млн. лв. повече приходи

Банско с 1,5 млн. лв. повече приходи | StandartNews.com

Въпреки затруднените социално-икономически условия в страната, община Банско успя да повиши събираемостта с 1,5 милиона лева. Това сочи сБанско с 1,5 млн. лв. повече приходи

Въпреки затруднените социално-икономически условия в страната, община Банско успя да повиши събираемостта с 1,5 милиона лева. Това сочи справката за приходите за 2015 г. в сравнение с 2014 година.

Увеличението идва основно от събраните средства от данък недвижими имоти и от туристическия данък, където ръстът е с 8 % на годишна база. Така общината успя да повиши приходите си. А тя е една от малкото в страната, където размерът на местните такси не е увеличаван.

За 2015 г. разчетите показват събрани 10,8 милиона лева собствени приходи, което е с 1,5 лева повече от 2014 г. Почти всички данъци и такси отчитат ръст, като това се дължи на наложената финансова дисциплина и стриктната работа на администрацията. Бюджетът за тази година е реалистичен и балансиран.

„Ще продължим да отделяме необходимите средства за образование, култура и социални дейности, както и за инвестиции в инфраструктурата и градската среда. Отчетът на бюджета за 2015 г. вече е представен в общинския съвет и предстои приемането му, но вече спокойно мога да кажа, че сме си свършили работата добре", каза кметът Георги Икономов.

Продължава изграждането на втория етап от пешеходната улица на занаятите „Гоце Делчев", която се превръща в една от атракциите на курорта. Общината кандидатства по различни мерки по европейските програми, където са предвидени необходимите финансови ресурси за съфинансиране. Тази година ще завършат и дейностите по подмяна на водопроводната и канализационна мрежа на Банско. Вече стартира реконструкцията на пешеходната улица „Пирин". Вървят дейностите по изографисването на църквата „Св. Троица".

„Предвиждаме да включим храмовия ансамбъл и Старинния квартал на Банско в един общ проект за рехабилитация на културно-историческите ни атракции", допълни Георги Икономов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай