Банско отново е джаз

Банско отново е джаз | StandartNews.com

С изпълнители от световна величина и много настроение стартира 19-то издание на „Банско Джаз Фест 2016". По традиция най-голямото лятно музикално събитие бе открито от кмета на града Георги Икономов и неговия създател и организатор – д-р Емил Илиев. „Банско Джаз Фест" извървя дълъг и труден път. Но той се утвърди през годините като един от най-стилните и популярни летни музикални фестивали в страната. Приветствам своите съграждани и гости на града и им пожелавам прекрасни мигове с красивата музика, красивата планина и гостоприемните банскалии", каза градоначалникът. Програмата на фестивала започна с изпълнението на винаги актуалната Йорданка Христова и Биг Бенд - Благоевград. „Тази вечер ще ви направя курс по подмладяване с песни от миналия век", каза с усмивка примата и разчувства публиката с някои от любимите си рефрени. За да поздрави колегите си от Китай, които за първи път тази година гостуват на джаз фестивала в Банско, Христова изпълни и една китайска народна песен в джаз аранжимент.

Сред изпълнителите, които тази година ще пеят в Банско, са триото "Сайръс Честнът", италианската певица Нада, музиканти от Куба, Австрия, Германия, Полша, Китай, Япония, балканските страни и много други. Голямата звезда тази година - британската соул певица Джос Стоун, ще закрие форума на 13-и август. Стоун изгря на международната сцена още като тийнейджър с мултиплатинения си албум The Soul Sessions, с който бе номинирана за наградите Mercury и "Грами". Характерният й глас и имиджът й тогава й донесоха сравнения с Джанис Джоплин. Певицата има 7 албума, последният от които „Water for Your Soul" е от 2015 г.
Джаз в Банско. Преди двадесетина години тази идея звучи повече от странно за повечето банскалии. Но не и за идеолога на фестивала д-р Емил Илиев. Той е твърдо решен, че в планинското градче не всичко е фолклор, а има място и за тази велика по света музика. И сбъдва своята мечта - да организира в курорта международен джаз фестивал с участието на най-големите световни и родни звезди.
Огромната популярност, която фестивалът спечели сред специалисти и почитатели по целия свят, го превърна в едно от най-значимите международни културни събития на Балканите. А в курорта Банско среща си дават емблематични личности от нашето музикално съвремие. Концертите са безплатни за публиката, а организацията се осъществява с помощта на спонсори.
По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Вечерните концерти събират многохилядна публика пред откритата сцена в центъра на града - площад "Никола Вапцаров". През цялата фестивална седмица от 6 до 13 август джаз ще звучи през деня и късно през нощта от различни камерни сцени, разположени в големите курортни барове и ресторанти.
„В началото имаше и скептици, но ги опровергахме по категоричен начин. Самите банскалии днес обичат джаза. Доказателство е, че деца от курорта учат джаз пеене", казват организаторите.
През уикенда за една нощ тук и в съседните населени места идват над 20 000 души да уважат това събитие. Фестивалът за Банско е най-емблематичния културно форум, който дава поводи за гордост и самочувствия на местните. За страната ни пък фестът е мащабно и значимо арт събитие. Световни джаз звезди след участието си в Банско стават рекламни лица и на курорта, и на България. Целта е джаз фестивалът след години да бъде като този в Монтрьо в Швейцария. За да стане и международен лидер, а не само национален.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай