Банско чества 180-годишнина на уникална църква

Банско чества 180-годишнина на уникална църква | StandartNews.com

С няколко тържествени събития община Банско ще отбележи подобаващо 180-годишнината от построяването на катедралната църква „Света Троица" в града и 155-г. от вдигането на камбанарията. Открит урок на тема: „180 години църква „Света Троица" ще се проведе в сряда от 17,00 часа в залата на градското читалище. Премиерната прожекция на БНТ „180 години родолюбие" ще се състои в събота от 17,30 часа в големия салон на читалището. ще има и църковни песнопения в изпълнение на Вили Велев и приятели. Кулминацията на честванията ще са в неделя, когато в 08,00 часа тържествена литургия в храма ще отслужи

Неврокопският митрополит Серафим. Изложба на цветни проекти на стенописи за църквата ще бъде подредена в Посетителският информационен център в курорта. Нейното откриване ще е точно в 12,00 часа.

Към храмовия комплекс „Света Троица" принадлежи и църквата "Преподобни Паисий Хилендарски". Големият храм е издигнат със средствата на голям брой дарители - 270 фамилии и 1081 индивидуални дарители, без да се посочва кой колко е дарил. Изграден е като голяма псевдобазилика върху имот в центъра на града, притежаван от тогавашния кмет на града Дядо Лазко (Лазар Герман). Той бил заможен банскалия и ръководел изграждането на храма в трудни преговори с турците. Сградата, вътрешната украса, иконостасът с иконите, кулата, часовникът на камбанарията и камбаните също са отлети от банскалии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай