Банскалии и чужденци пълнят зали заради планинарски филми

Банскалии и чужденци пълнят зали заради планинарски филми | StandartNews.com

Заместник-кметът на община Банско – Сашка Въчкова, откри в сряда вечер петнадесетото издание на Международния фестивал за планинарските филми „Банско филм фест". „Нашият град домакинства на този единствен по рода си форум за екстремно кино вече 15 години. Традицията е създадена и в рамките на пет дни всички ние ще имаме възможност да се потопим в света на адреналина, в света на различното, извън матрицата на съвременния градски начин на живот.

Поздравявам организаторите Петър и Натали Петрови и им пожелавам да продължат да развиват филмовия фестивал със същия устрем и любов", заяви Въчкова. Програмата с повече от 100 филма от 28 страни на 5 континента започна с българската премиера на филма за легендарната австрийска ски писта – „Щрайф - пъкълът на спускачите", една уникална лента, дело на Гералд Салмина и Том Дауер от Австрия /2014/. До неделя зрителите, сред които са банскалии и туристи от страната и чужбина, ще видят най-романтичните и в същото време най-опасните кътчета на света, ще научат за подвизите на търсачите на приключения, за начина, по който оцеляват в екстремните си пътешествия. Кинофестивалът е единствен в Югоизточна Европа и на Балканите за планини, екстремни спортове и приключения, членове на журито са легендарни представители на зимните и екстремните спортове от цял свят, както и видни български обществени фигури - Лука Бих (Италия, режисьор, оператор), Силвия Роте (Германия, режисьор), Камен Алипиев (България, журналист), Иван Обрейков (България, оператор), Александър Донев (България, продуцент, кинокритик). Съпътстващите прояви също започнаха с откриването на изложбата на детски тематични рисунки – „Моето семейство и Банско", в която се включиха децата на курортния град. „Банско филм фест" е първият кинофестивал, на който от години има специална детска програма - „Bansko film fest KIDS" - детски панел с прожекции, конкурси и работилници.

Зимният ни курорт ще събере търсачите на най-трудните изпитания за духа и тялото. Сред гостите са един от най-великите съвременни алпинисти Жан Троайе, полякът Себастиан Кава - първият прелетял над Хималаите с безмоторен самолет човек, Нуно Гомеш (ЮАР), най-големият съвременен леководолаз и гмуркач, Нилс Харалд Филип (Австрия), един от най-добрите екстремни колоездачи в света, Тамара Лунгер (Италия), най-силната италианска планинска бегачка, височинна и ски-алпинистка, Том Балърд (Великобритания), първият човек в света, успял да изкачи в рамките на един зимен сезон (2014/ 2015 г.) шестте най-големи и най-трудни северни стени в Алпите. Компания ще им правят още Хансйорг Ауер (Австрия), известен в цял свят солов екстремен алпинист, френският алпинист Патрик Габару, сънародникът му Ив Балю – алпинист и писател, както и Йохен Хемлеб (Германия), алпинист, пътешественик, писател, сценарист. Публиката ще се запознае и с най-големите постижения на българските алпинисти, пещерняци, пътешественици и търсачи на приключения през последната година.

Входът за всички прояви на феста е свободен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай