БАН иска център по морски науки във Варна

БАН иска център по морски науки във Варна | StandartNews.com

Варна. БАН предлага във Варна да бъде създаден Регионален академичен център по морски науки и технологии. Инициативата беше представена от председателя на академията акад. Стефан Воденичаров пред Областния съвет по наука и висше образование, в който членуват всички научни институти и висши учебни заведения в морската столица. На заседанието присъстваха областният управител на Варна Коста Базитов и кметът Кирил Йорданов. 

В Регионалния център ще се работи върху проблемите на морските възобновяеми източници, проучването и експлоатация та на нови находища на нефт и газ в акваторията, технологиите за извличане на ресурси от морското дъно, посочи акад. Воденичаров. Сред задачите на научното звено ще бъдат брегозащитата, екологичното състояние на морето, както и участие в разработката на Националната морска и Дунавската стратегии. 

Акад. Воденичаров уточни, че Центърът може да бъде базиран в Института по хидро- и аеродинамика, който е подразделение на БАН, а администрацията му ще бъде сведена до един координатор. Съвместните действия на Академията с варненските институти могат да получат финансиране чрез новата програма "Наука и образование", за създаването на която вече има решение на Министерския съвет. 

Шефът на БАН  припомни, че през миналата година са създадени два Регионални академични центъра в Бургас и Пловдив. Освен във Варна през тази година ръководството на БАН планира изграждане на такива звена в Русе и Велико Търново.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай