БАН и ЮЗУ "Н. Рилски" с общ научен център в Благоевград

БАН и ЮЗУ "Н. Рилски" с общ научен център в Благоевград  | StandartNews.com

Благоевград. Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и ректорът на ЮЗУ "Н. Рилски" - Благоевград проф. Иван Мирчев подписаха договор за сътрудничество и създаване на съвместен Академичен център.

"България трябва да възстанови авторитета и позициите си в европейското и световно научно и образователно пространство, което може да стане само с координираните усилия на научно-изследователските институти и висшите училища", каза проф. Мирчев. Според проф. Воденичаров сега българските вузове са повече образователни, отколкото научни. "Голям процент от науката се случва в БАН, затова със създаването на такива съвместни центрове се опитваме да променим съотношението. В Благоевград е осмият поред у нас. През септември на среща с ректорите на тези вузове ще координираме усилията си за участие в общи проекти", каза още шефът на БАН.

Разработване на иновативни технологии и подпомагане на икономиката чрез наука са сред основните цели на новия академичен център. "Разчитаме и на помощта на държавата. Надяваме се за новия програмен период Европейския съюз да отвори Оперативна програма за наука и образование за България. Сега университетите и БАН работят по проекти към различни министерства", обясни ректорът на ЮЗУ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай