Българското поречие на Тимок става защитена зона

Българското поречие на Тимок става защитена зона | StandartNews.com

Видин. До месец българското поречие на граничната река Тимок ще бъде обявено за защитена зона, съобщи кметът на град Брегово Милчо Лалов. В момента в Брегово и околните села Балей, Куделин, Връв и Ново село се организират публични обсъждания на условията за живот в зоната. След като хората си дадат мнението, министърът на околната среда и водите ще обяви районът за защитена територия.

Досега реката и нейния бряг бяха известни със замърсяванията, които тя понасяше от преработката на руди в комбинат в сръбския град Бор, през който тя преминава. Регистрирани са екокатастрофи, когато водата е потичала с цвят на мед, а растителността на брега е била унищожавана от тежките метали.

Зоната обаче има ценни природни обитания на дивата флора и фауна – вътрешно-континентални дюни, скални брегове, храсти върху варовик, крайречни смесени гори, алувиални гори. В нея се въдят бозайници, земноводни, влечуги. Сред тях са добруджански хомяк, обикновена блатна костенурка, шипоопашата костенурка, еленов рогач, алпийска розалия. Голямо е и разнообразието от риби в реката – распер, голям щипак, белопера кротушка, европейска горчивка.

С обявяваенто на зоната за защитена се забраняват или ограничават някои от дейностите на крайбрежното население. Сред тях е отводняването, промяната на предназначението на пасищата, премахването на синурите и дърветата, употребата на минерални торове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай