Българският трибагреник „прегръща“ Самарското знаме на 3 март

Шивачките от старозагорското предприятие „Мересиев“ са горди, че те са ушили огромния трибагреник

Българският трибагреник „прегръща“ Самарското знаме на 3 март  | StandartNews.com

Българският трибагреник ще „прегърне" гранитния обелиск на Самарското знаме в мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора" в деня на Националния празник. Това е една от изненадите на празничната инициатива за 3 март „За свободата... Да развеем българското знаме!", издадоха част от сценария инициаторите.

Общо 340 воини от Старозагорската 2-ра механизирана бригада ще „пренесат" националния трикольор до легендарния хълм Чадър могила над града. Тук през лятото на 1877 г българското опълчение и паметното Самарското знаме получават бойното си кръщение в кървавата битка за Стара Загора и свободата на Отечеството. Колоната, предвождана от военния духов оркестър, конницата на прабългарската школа „Багатур", следовниците от патриотичния клуб „Традиция" в опълченски униформи, ръководителите на града и областта, граждани, ученици, ще измине пеша 3-те км до заветния хълм. Тук българският трибагреник ще се развее по стъпалата на монумента, а част от него ще увие и обелиска на Самарското знаме.

"Във времена на бездуховност и обезверяване искаме да провокираме у всеки един българин, и особено у младите, изконната мечта за свобода и българщина", апелираха за масова участие в проявата на нарочна пресконференция организаторите днес. Стана ясно, че ентусиамът и желанието , особено на старозагрската младеж, наистина са похвални. Петнайсет младежки и девойки от различни училища сами са се организирали и ще предвождат в шпалир огромния трибагреник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай