България е в групата на така наречените „плахи иноватори”

България е в групата на така наречените „плахи иноватори” | StandartNews.com

Областният управител на Кърджали Илия Илиев беше домакин на работна среща, на която беше коментирана политиката и насоките за развитието на иновациите в България. Лекторите съобщиха, че за момента страната ни е доста изоставаща в тази област, като стремежът е това да се промени в близките години.

Бе съобщено, че понастоящем у нас се заделят незадоволителните 0,64% от БВП за наука, като до 2020 г. трябва да достигнат 1,5 на сто. Обособени са и 4 тематични области за интелигентна специализация, в които страната ни би могла да направи пробив и които се ползват с висок инвеститорски интерес – това са Мехатроника и чисти технологии, Информатика и ИКТ, Индустрии за здравословен живот и биотехнологии и Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии.

На форума бе представена Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) за програмния период 2014-2020 г. Участваха Ели Анави – директор на дирекция„Малки и средни предприятия"в министерството на икономиката, Стефан Узунов, държавен експерт „Иновации и предприемачество", Боян Жеков от отдел „Наука" на МОН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай