Българи и роми се скараха в ефир заради силна музика (ВИДЕО)

Българи и роми се скараха в ефир заради силна музика (ВИДЕО) | StandartNews.com

Българи и роми от Пазарджик си спретнаха комшийски скандал в ефира на Нова телевизия. Двете групи влязоха в словесни пререкания заради силната музика от страна на ромската общност по време на сватбени празненства.

"От 16.00 часа следобед до 22.00 часа вечерта ситуацията излиза извън контрол, не се издържа. Музиката е ужасно силна. Задължително се завършва с фойерверки. Не можем да живеем спокойно. От полицията казват, че не могат да ни помогнат преди 22.00 часа, защото такива са разпоредбите", оплакват се българи, живеещи в близост до циганската махала, където се провеждат ромските празненства.

"Това, което казвате, не е вярно. Силната музика намаля през последната година, откакто има въведени стандарти. Шумна музика звучи от 4 до 9 вечерта. Нормално е, имаме булка", обяви представител на циганската общност в квартала..

От Общината в Пазарджик обявиха, че сватбите на открито са забранени от април месец насам, а проблемът идва от две заведения в града, в които се провеждат празненствата. "До месец април тази година ромските празненства създаваха проблеми на гражданите. Тогава Общинският съвет прие нова наредба за опазване на обществения ред, в която място намериха текстове, изключително рестриктивни по отношение на шума. След влизането й в сила не е издадено нито едно разрешително за тържества на открито", уточни зам.-кметът на Пазарджик Петър Петров.

Правят се съвместни проверки с полицията по заведенията. Проблемът бил, че в две от тях, които са на открито, все още се вдига шум. Те са санкционирани съгласно наредбата, но повтарят нарушенията. Затова предстоят допълнителни мерки спрямо работата им. Тази година все още не са извършени замервания на шума в града. Такива тепърва предстоят.

От полицията обясниха, че от началото на годината до момента само в квартал „Изток" са съставени 37 акта за нарушаване на обществения ред. Санкциите варират до 500 лева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай