Балей продължава да изненадва с находки от древното време

Балей продължава да изненадва с находки от древното време | StandartNews.com

Видин. Приключиха разкопките във видинското село Балей. През септември археолози от Археологическия институт с музей при БАН проучиха нови 20 гробни структури и попаднаха на находки от преди 3600 години, които дават ценна информация за живота на древните хора, съобщи главен асистент д-р Георги Иванов, ръководител на екипа.

Проучването на праисторическото селище, възникнало през втората половина на второто хилядолетие преди Христа, след дълго прекъсване е възстановено преди 5 години. Урни, кости, оръдия на труда, керамични съдове и други гробни дарове говорят за живота и погребалните обичаи на хората, които са живели по тези земи през 1600 – 1100 години преди Христа, обясни д-р Иванов.

За 5 години от подновените разкопки са разкрити 50 гробни структури, от които са извадени над 100 находки с висока научна и експозиционна стойност. Те са интересни и за археолози от съседните райони на Румъния и Сърбия, които са достигнали на подобни открития, допълни Георги Иванов.

От 1970 година досега от земята на село Балей са извадени 60 000 находки. 60 от тях са цели керамични съдове. Част от тях могат да бъдат видени в регионалния исторически музей във Видин.

И тази година разкопките са финансирани от Министерството на културата. На терена са работили учени от БАН и археолози от видинския исторически музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай