Атонски монаси засаждат ритуално 12 дръвчета в Аязмото

Старозагорци с интерес разглеждат фото-документалната изложба

Атонски монаси засаждат ритуално 12 дръвчета в Аязмото | StandartNews.com

Фото-документална изложба показва чутовното дела на Методий Кусев - превръщането на голия Ахмак баир в зелената кора на Стара Загора

С фото-документална изложба в центъра на града, която бе открита в четвъртък, продължават множеството прояви, посветени на 120-годишнината от създаването на уникалния старозагорски парк „Аязмото". Общо 30 фотоса на стари пощенски картички, факсимилета от печатни издания и документи показват как тогавашния старозагорски митрополит Методий Кусев и неговите последователи превръщат горлия Ахмак баир над града в неговата „зелена" корона. Фотосите и документите, някои от които се показват за първи път, са от фонда на регионалния исторически музей и личните архиви на старозагорците ландшафни архитекти Тенко Дянков и Николай Гичев.

Днес паркът, който носи името на своя създател митрополит Методи Кусев се е ширнал на на 32 000 дка, а над 50 са само екзотичните видове в него. Зелените площи заемат около 1/3 от общата градска територия и Стара Загора в прекия и преносен смисъл той може да бъде наречен "зелен град", посочват със задоволство стопаните на това богатство.

За знаменателния юбилей в петък ще бъдат засадени ритуални 120 дръвчета – основно няколко вида кипариси и туя, в района около зоопарка. На самия 28 февруари, който се смята за рожден ден на парка, ще бъде отслужена празнична света литургия в парковия храм „Св. Теодор Тирон" и ще бъде благословен неговия създател дядо Методий. Според историческите извори първите дръвчета, който владиката и неговите последователи засаждат на голия баир, били поръчани специално от Атон. Митрополитът пазел като орлица първите фиданки, а след това и разрастващия се парк. Според някои предания дядо Методий е дебнел нощем с шишане и джепане в Аязмото, за да го пази от среднощните паши на козите и овцете.

В памет на родолюбивото дело на Методий Кусев атонски монаси, които ще гостуват за честванията на юбилея, също ще засадят също ритуално донесени от Атон 12 фиданки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай