Архитектът на София изследва морското дъно

Архитектът на София изследва морското дъно | StandartNews.com

Наследникът на Петър Диков обещава пълна промяна в столицата

Здравко Здравков проектира ключови сгради в родния Плевен, едва 30-годишен става главен чертожник на Червен бряг

Работохолик е и обича предизвикателствата. Това казва всеки, който чуе името на Здравко Здравков. Качествата, които притежава са важни за неговия пост. Защото като главен архитект на София го чакат много работа и провокативни ситуации, изискващи дръзки и смели решения. Роден е Плевен. Гордее се с града си. И нито за миг не си е помислял, че това може да е минус в състезанието за стола на Петър Диков. Причината е, че познава столицата по-добре и от кореняк софиянец. Повечето години от живота му са минали тук. Искрата към архитектурата пали баща му, който е озеленител.
Здравков завършва ВИАС, като още при дипломирането си получава награда от камарата на архитектите. Призът е за атрактивния му проект на търговски център.

Сега като главен архитект възнамерява да превърне София в град на хората вместо на автомобилите. Именно с това послание Здравков спечели битката за главен архитект.

Иска да направи така, че администрацията да работи по-прозрачно. И има шанс да успее, защото дълго време се е занимавал точно с административна дейност. Работи в плевенската община по време на кметуването на Найден Зеленогорски - отначало като главен специалист, после като шеф на сектор "Градоустройство". После решава да започне свой бизнес. Неговото архитектурно бюро е направило много сгради както в Плевен, така и в София. От 2004 г. до 2007 г. Здравко Здравков е главен архитект на Червен бряг. Тогава е само на 30 години. Наследникът на Петър Диков има 13-годишен син и използва всяка свободна минута, за да е с него. През лятото любимото занимание на баща и син е да се гмуркат и да изследват морското дъно.

Приписаха си негови идеи
Румен Пенков, бивш кмет на Червен бряг

Твърдя с чиста съвест, че София заслужава да има такъв човек за главен архитект. Изключително стриктен и точен. Когато бях кмет и трябваше да взема трудни решения, неведнъж ме е възпирал от грешна стъпка. Но е голям професионалист и творец. Мисли нестандартно. Много ми помогна в общината. Направи няколко безплатни проекта, даваше идеи за развитието й. Има мащабно мислене.

Пътуваше и работеше по 3 дни в седмицата, обаче отхвърляше повече работа, отколкото един администратор на пълна работна седмица. Тази практика при мен очевидно му бе необходима като опит. Имаше една чудесна идея да обедини ларгото на Червен бряг, градската градина и площада в един комплекс. Общинският съвет не я гласува по чисто политически причини. Други негови проекти обаче моите наследници впоследствие си ги приписаха. Здравков е човек, който държи да бъде непрекъснато в час с тенденциите в архитектурата и поддържа контакти с колеги в чужбина. Колегите му в отдела работеха с удоволствие с него, нямаше грам напрежение. Има непрекъснат стремеж да се развива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай