Археолози атакуват Омуртаговата могила от четири страни

Японци снимат филм за експедицията край Свещари

Археолози атакуват Омуртаговата могила от четири страни | StandartNews.com

Разград. Археолози от осем страни започнаха тазгодишните разкопки в археологическия резерват "Сборяново" край Исперих. Експедицията, водена от професор Диана Гергова, която миналата есен откри там златното съкровище на тракийския цар Котела, тази година отново проучва Омуртаговата могила.

Археолозите атакуват 19 метровия хълм от четири страни.Възвишението е най-голямото сред плато, осеяно с повече от 30 изкуствено насипани могили. Вече се знае, че освен златното съкровище, в недрата на хълма е била заровена и каменна гробница, по стара от Свещарския акропол. Макар и силно разрушена от земетресение през древността, днес тя е открита и проучванията около нея вървят с пълна сила.

Гробницата е строена 4,5 хил. години преди Христа. Тя е била с размери 3,5 на 6 метра, а зидовете й са широки 1,3 метра. Върху каменните блокове е открит надпис на латински, който носи частното послание "Марко извърши оброк" и свидетелства, че култовият тракийски паметник е бил познат на римляните, обясни професор Гергова. Археоложката смята, че знаковата могила е била ползвана за ритуални церемонии и в ранното средновековие от прабългарския владетел Омуртаг, чието име носи сега.

Студенти от България, Италия, Испания, Турция, Словения, Сърбия и Полша участват в експедицията на Диана Гергова. Екип на японска телевизия снима разкопките. Лентата, заснета край Свещари ще стане част от тв продукция за тракийскатка култура по нашите земи, чиято премиера ще се състои наесен в Страната на изгряващото слънце. За да гарантира изненадата за своите зрители, снимачният екип работи мълчаливо и не съобщава подробности за намеренията си.

Заради оскъдното финасиране, експедицията ще работи до 9 септември, уточни ръководителят на научното проучване Диана Гергова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай