Арестуваха двама при събарянето на ромската махала в Стара Загора

Арестуваха двама при събарянето на ромската махала в Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Двама роми от кв. "Лозенец" бяха задържани, след като се барикадираха около нарочените за премахване къщи, като се качиха и върху покривите. Жителите на махалата, в която тече акция по разрушаване на незаконни постройки, заплашиха, че няма да слязат от там и няма да позволят събаряне. Те започнаха да хвърлят керемиди по полицаите, които бяха принудени да се намесят решително, свалиха ги и ги отведоха. 

Единият започна да крещи с пълно гърло, че кракът му е счупен, но след бърз преглед на място се оказа че няма такова нещо.

Още в ранни зори над стотина роми - мъже, жени и деца, се бяха барикадирали и крещяха, че никой няма да пуснат навътре. Но след пристигането на жандармерията те дадоха отбой и започнаха да отстъпват, а до сериозни сблъсъци не се стигна. След като истерията поутихна, започна и същинската част на акцията, като преди фандромата да започне да руши беше изнасяна покъщнината - телевизори, хладилници, перални, мека мебел. До 10 часа сутринта бяха съборени 18 незаконни постройки, след което започна разчистването на терена.

Част от жителите на незаконните постройки твърдяха, че имат адресна регистрация, но по-късно се оказа, че само са мислели да кандидатстват.

Вкупом твърдяха, че редовно си плащат тока и водата. "Енергото как го плащаме, ние искаме да си платим местата, една незаконна постройка може ли да има ток и вода. Сега къде ще живеем", гневяха се ромите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай