Антракс уби 4 крави в Ситово

Антракс уби 4 крави в Ситово | StandartNews.com

Огнище на антракс откриха ветеринари в силистренската община Ситово. Четири крави там са станали жертви на опасната болест. Те са били отглеждани в две стада в селото.

Проверка на агенцията за безопасност на храните в региона вече е устанвила, че месо от заразенит животни не е влизало в търговската мрежа, нито е консумирано от хора.Дмете фермии са сложени незабавно под карантина и животинска продукция, произведена в тях няма да бъде пускана на пазара до второ нареждане. Мъртвите доообичета са загробени според правилата за безопасност, унищожени са млякото и фуража във фермите, в които е открита заразата. И двете пострадали стопанства се дезинфекцират. Забранено е придвижването на животни вън и към Ситово.

Когатоповторните лабораторни проби бъдат готови, ветеринарните власти ще обяват по нататъшните мерки за сигурност, които трябва да се предприемат в Ситово и региона. В крайдунавската община онтракс не е бил регистриран нито веднъж в последните 30 години, уточниха от местнния клон на агенцията по безопасност на храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай