Анонимни дарители от София изградиха нова църква в Лопушанския манастир

Анонимни дарители от София изградиха нова църква в Лопушанския манастир | StandartNews.com

Монтана. Само за една година в двора на Лопушанския манастир е издигната нова църква, съобщиха от видинската митрополия. Средства за това са дали дарители от София, които настояват за анонимност.

Вторият храм отваря врати за богомолците век и половина след първия. Сегашният е построен през 1850 от архимандрит Дионисий и също с помощта на дарители. Той е умалено копие на църквата в Рилската света обител. Новият храм е в стила на храмовото строителство от времето на първото българско царство. В него е поставен мраморен олтар и иконостас, дело на каменоделци от град Карере, Италия, известни с изкустна изработка на каменни олтари. Иконите са дело на художничката Елена Велкова от Берковица, мозайките – на Мария Николова от Видин. Самият храм е вдигнат от майстори-строители от Белоградчик, Берковица и Монтана.

Заедно с изграждането на храма тече и дострояването на монашеското крило и оформянето на двора. В това крило ще бъде открита зала за срещи с миряни и за беседи на духовна тематика с посетителите на манастира.

Новият храм ще бъде отворен през цялата година и ще остане действащ и през зимата. Заради студовете, сегашният често става неизползваем през зимните дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай