Англичанин ни подарява лазерно шоу за Независимостта

Англичанин ни подарява лазерно шоу за Независимостта | StandartNews.com

Велико Търново. Англичанин подарява на старата столица уникално лазерно шоу за Дена на независимостта. Светлинното шоу ще бъде показано за пръв път преди началото на аудиовизуалният спектакъл "Звук и светлина"на Царевец на 22 септември.

Спектакълът, съчетава светлинни и лазерни ефекти, и е част от празничната програма по повод 106-годишнината от обявяването на Независимостта. 6-минутното шоу ще бъде излъчено веднага след тържествената заря-проверка, която започва в 19,30 ч. на площад „Цар Иван Асен I".

Автор лазерното шоу е британецът Анди Фокнър, който е и един от техническите изпълнители на 3D мапинг шоуто, показвано при паметника на Асеневци и Държавната художествена галерия за празника на Велико Търново. Шоуто за 22 септември е стъпка към изграждането на грандиозния спектакъл „Между боговете и хората". Царевец ще бъде основната сцена, но спектакълът ще може да се наблюдава от различни точки на града. Не можем да променяме „Звук и светлина" със съвременни средства, защото е обвързано с авторски права, но по този начин ще го надградим", обясни зам.-кметът Ганчо Карабаджаков. Спектакълът „Между боговете и хората" беше един от проектите, с които Велико Търново се бори за титлата „Европейска столица на културата". Въпреки че не успяхме да спечелим конкурса, общинската администрация е категорична, че ще реализира шоуто.

Анди Фокнър от години мечтае да направи спектакъл на Царевец. Той ще отвори във В. Търново и офис на своята фирма, чието седалище е Букурещ. Британецът има 28-годишен опит в организирането на концерти и събития, печелил е международни награди със своите лазерни спектакли и дори е изобретил няколко лазерни и концертни продукта през годините. Правил е спектакли върху планински склонове, върху парламента в Букурещ, чиято сграда е втората най-голяма в света. Фирмата, която реализира проекта от своя страна дарява една част от този спектакъл на общината.Празничната програма на 22 септември ще започне по традиция рано сутринта със света литургия в църквата „Св. 40 мъченици", отслужена от великотърновския митрополит Григорий. В двора на емблематичния храм от 9,00 ч. ще бъде и водосветът и освещаването на бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай