Англичани стават занаятчии в Етъра

Англичани стават занаятчии в Етъра | StandartNews.com

Английски студенти ще учат тайните на българските занаяти в Етъра край Габрово. Британците са настанени в етнографския комплекс и до 6 септември ще станат наполовина българи, след като се научат да плетат кукли от шума и да шият гайтани. За девета година "Етъра" е домакин на чуждестранни студенти, участващи в програма "Леонардо" на ЕС за усвояване на традиционни умения и техники и прилагането им в съвременното изкуство.

Две седмици етърски майстори ще ги обучават в традиционните домашни занятия - тъкане на колани, изработване на изделия от царевична шума, боядисване с растителни багрила, шиене на гайтан.

Те имаха възможност да разучават традиционни български хора, да изработват сватбени герданчета, както и да замесват и украсяват сватбени обредни хлябове.

За трета поредна година по инициатива на английските студенти те ще подкрепят благотворителната кампания на комплекса за събиране на средства в помощ на болно дете. По време на Международния панаир на народните занаяти в Етъра гостите на комплекса ще могат да си закупят изработените от тях изделия, събраните средства ще допълнят сумата за лечението на малката Никол от Габрово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай