Анестезиолог на съд за смърт на пациентка

Анестезиолог на съд за смърт на пациентка | StandartNews.com

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу д-р Сашко Караджов за причинена смърт на пациентка. Обвиняемият е на 51 години и е дипломиран специалист по анестезиология и реанимация, той работил на трудов договор в МБАЛ – Благоевград. На 3 август 2010 г. докторът бил уведомен за предстояща операция на 30-г. пациентка Недялка Т. от Петрич, майка на три деца. На нея й била поставена диагноза „Извънматочна бременност - неразстроена/". Караджов провел преданестезиологична консултация, включваща клиничен преглед, попълване на документи, изискал необходимите лабораторни изследвания, ЕКГ и консултация с кардиолог. Според него пациентката била с нисък анестезиологичен риск.

В 12:30 ч. жената била поставена на операционната маса, след което били извършени подготвителни дейности за хирургическата намеса. Лекарският екип бил готов да започне интервенцията, като доктор Караджов и медицинската сестра поетапно осъществили въвеждане в анестезия. Обвиняемият интубирал Недялка, но тръбата попаднала не в трахеята, а в хранопровода. След като преценил, че е извършил всички необходими действия, той съобщил на екипа, че жената е готова за опериране.
Вследствие на незапочнатото командно дишане по време на операцията пулсът на пациентката започнал драстично да пада, а устата й посиняла поради липса на кислород. Доктор Караджов предприел ръчно обдишване, като на пострадалата била сложена допълнителна доза атропин и адреналин. В реанимирането на жената се включил и опериращият лекар, започнал да прави сърдечен масаж. По спешност бил извикан и друг анестезиолог, който обърнал внимание на посинелите ръце и уста на пациентката. След като преслушал болната, установил, че тя не диша и веднага я интубирал като извадил тръбата за обдишване и поставил нова в трахеята. Въпреки продължилите реанимационни мероприятия в 14 ч. лекарите констатирали смъртта на пациентката.

Според експертите смъртта на младата жена се дължи на възникналото шоково състояние на организма, последвано от мозъчна смърт. Заключенията на извършените съдебно-медицински експертизи сочат за причинно-следствената връзка между действията на обвиняемия Караджов и фаталния за пациентката изход. До него се стигнало поради немарливо изпълнение на медицинската професия. Обвиняемият интубирал болната в хранопровода, не е извършвал пряк и непрекъснат клиничен контрол, не е осъществил правилно проследяване на жизнените показатели на пациентката и не се уверил в нейната дихателна функция. Предприетите от него реанимационни мерки са се изразили в сърдечен масаж и ръчно обдишване вместо незабавното реинтубиране. Причини за престъплението са погрешна преценка на ситуацията от професионална гледна точка и пренебрегване на основните изисквания за добра лекарска практика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай