Американци и турци на регата с "Калиакра"

Американци и турци на регата с "Калиакра" | StandartNews.com

Варна. Чужденци изкупиха каютите на най-славния български ветроход "Калиакра" за регата "Тол Шипс 2014". Те са предимно американци и турци. Броили са по 1595 евро на човек, научи "Стандарт". За да усетят тръпката на морското ветроходство, чужденци вече са резервирали повечето места в каютите. Стартът е на 2 май от пристанище Варна. Регата ще мине през Новоросийск, Сочи и Констанца.

Последната впечатлявaща поява на ветрохода беше в изданието на регатата Tall Ships Race Historical Seas през 2010 г. Командването на баркентината е възложено на капитан Делян Радев, който има многогодишен стаж на борда на "Калиакра", както и стаж като помощник и старши помощник капитан на други ветроходи включително и чуждестранни. Повечето от членовете на екипажа са утвърдени фенове на ветроходството и участници в различни регати. След завършването на множество текущи ремонти тези дни баркентината застанa на кея на Морска гара Варна. Там ще започне преглед и потягане на ветрилата и ще бъдат извършени няколко тренировъчни плавания във Варненския залив.
След приключване на регата в румънското пристанище Констанца за прехода на "Калиакра" до Варна на борда ще бъдат приети за практическо обучение допълнително 20 варненски деца и техните родители. Основен рекламодател и спонсор на "Калиакра" за тази регата е "Параходство Български морски флот" АД. Активно е и участието в регатата на община Варна, като с логото на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019г. баркентината ще стане посланик на тази варненска кауза по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай