Албена се отказва от концесията на плажа в курорта

Албена се отказва от концесията на плажа в курорта | StandartNews.com

Албена. „Албена" АД повече няма да е концесионер на плажа в курорта, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев.

„След природното бедствие и двете наводнения, които ни причиниха 5 млн. лв. чиста загуба, ние изпратихме писмо до министерството на регионалното развитие, в което помолихме за 50 процента намаление на концесионната такса за тази година. Никой не ни отговори, тоест - получихме мълчалив отказ.

След това взехме решение да се откажем от концесията и изпратихме писмо, в което написахме, че прекратяваме договора. Решение все още няма, тъй като то трябва да се вземе от Министерски съвет. Според договора ни с Министерството има клауза, според която, при форсмажорни обстоятелства имаме право да прекратим договора", обясни Станев.

Според него, условията на концесията са нечовешки и непосилни при тази ситуация и в тях няма никаква икономическа логика. Около 3,5 млн. лева плаща всяка година Албена, за да концесионира плажа – 2,5 млн. лв. е таксата, около 500 000 лв. са заплатите на спасителите. Дружеството стопанисва плажа 16-а поредна година, от договора остават още 4 години.

В момента се работи по укрепването на хотел Гергана, което струва на дружеството 1,5 млн. лв. До 15 август укрепителните дейности ще приключат и за туристи ще отвори и вторият сектор на хотела. „След двете наводнения ние си направихме извод, че причината е в непочистеното корито на река Батовска. Последната част от дерето е засипана и при всеки обилен дъжд пак ще има наводнение", заяви Красимир Станев. Към момента Албена отчита 15 на сто по-малко туристи, в сравнение със същия период на миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай