Вдигат таксата за смет на перничани

 Вдигат таксата за смет на перничани | StandartNews.com

Сериозно увеличение на таксата „ смет" за фирми и граждани В Перник е заложено в план-сметката за чистотата в общината през 2016 г. За юридически лица промилите стават от 6,5 на 7, а за физически лица – от 1,8 на 2,25. Гражданите ще плащат за един апартамент с около 10 лева повече. Това стана ясно по време на обществено обсъждане на план-сметката за дейностите по събиране и извозване на битовите отпадъци и за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване за 2016 г. Изненадата дойде от това, че в докладната записка на кмета Вяра Церовска до Общинския съвет по план-сметката, подвеждащо е подчертано, че „въз основа на направените разчети на необходимите средства за управление на битовите отпадъци и размера на данъчните оценки на имотите на гражданите и предприятията, се предлага запазване на размера на такса битови отпадъци за 2016 г. спрямо 2015г." Сериозно увеличение има и за фирмите, които плащат за чистотата въз основа на количеството генериран отпадък. Преди началото на календарната година предприятията декларират броя на съдовете за смет, които сметосъбирача трябва да изпразва. Досега са плащали по 10 лева на кофа тип „бобър", а през следващата ще дължат по 23 лева.

Кметът обясни, че увеличението се налага заради увеличените площи, които ще се поддържат и в тях са включени още детски и спортни площадки, както и междублокови пространства. Освен това се налагало в спешен порядък да се правят две депа за едрогабаритни битови отпадъци – едното за строителни материали, а другото за изхвърлени мебели и бяла техника. След пускането в експлоатация на новото регионално депо за битови отпадъци, ще трябва да започне и рекултивация на все още използваното сметище.

В Перник продължава кризата с боклука, която е от няколко години. На 28 октомври, преди встъпването в длъжност на новия кмет е подписан договор с нова фирма и старата е събрала съдовете за смет, затова гражданите изсипват отпадъците на места където е имало кофи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай