В Разград няма достатъчно доброволци за борба с бедствията

 В Разград няма достатъчно доброволци за борба с бедствията | StandartNews.com

Само в 3 от всичките 7 общини на Разградска област доброволческите формирования за борба с бедствията и авариите са попълнени изцяло. В момента доброволните отряди в областта наброяват 55 души, очаква се догодина техните членове да нараснат до 100.Това стана ясно по време на семинар, свързан с прилагането на Закона за защита на гражданите при бедствия, проведен в областната управа.

Има голямо текучество сред доброволците. Много от обучените кадри напускат региона в търсене на препитание, защото са се оказали без работа в родните си места. Други, заети в частния сектор, не могат да се включат в тренировъчните акции по спасяване, защото работодателите им отказват да ги освободят без предварителна заявка. За да избегнат този вид трудности в малките общини ангажират като доброволци служителите от кметската администрация. Единствено в Разград търсят квалифицирани спасители сред членовете на местния Алпийски клуб и служители от големите компании, обучени да реагират при промишлени аварии, стана ясно по време на семинара.

Докато течаха обсъжданията, областният щаб обяви учебна тревога в общините Кубрат, Исперих и Завет. В уреченото време на място и в пълен състав се явиха единствено 15-те члена на спасителния отряд на Завет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай