Министри пекоха риба на площада

 Министри пекоха риба на площада  | StandartNews.com

Бургас. Само този, който е бил на Никулден в Бургас, може да усети магията на града в деня на най-морския празник. Местните го тачат от незапомнени времена. Не само защото всяко семейство има или рибар, или моряк, но и защото св. Николай е закрилник на Бургас. Всяка година на Никулден времето спира за ден и градът се връща в онези времена, когато рибарската мрежа е била единственото препитание.

От ранни зори морският град потъна в никулденската магия. Духова музика огласи центъра, а над града се разнесе познатият мирис на море и печена риба. Хиляди бургазлии се стекоха на площада пред общината, където изникна истинско рибарско селце. Емблематичният часовник до общината се превърна в морски фар, а току до него акостираха старинни рибарски лодки с опънати мрежи. Пред рибарските хижи пък важно и напето се разхождаха неколцина стари морски вълци, които посрещаха многобройните гости и с охота разказваха рибарски лакардии. В ролята на рибарите, засукали мустаци, влязоха актьорите Юрий Ангелов, Стоян Памуков и Пламен Каров. Докато зевзеците разсмиваха до сълзи бургазлии, на крачка от тях вряха казаните с вкусна рибена чорба, а на няколко скари цвърчаха филета прясна риба. Пред рибния курбан и богата трапеза с бяло и червено вино се изви гигантска опашка, достойна за рекорд в Книгата на Гинес.

"Добре, че дъждът спря. Иначе щеше да разреди вкусната рибена чорба", шегуваха се бургазлии. Забавления имаше и за най-малките. За хлапетата бяха опънати две шатри, в които те рисуваха морски пейзажи и оцветяваха рибки. Дамите пък бяха привлечени от интересни автентични рецепти за приготвяне на рибена чорба, мариновани риби и други морски деликатеси. По-силните им половинки премериха сили в състезания по улов на риба, макар и не в морето. Всенародното веселие започна точно в 10,30 часа, когато отец Петър благослови по стара традиция празничната трапеза, а кметът Димитър Николов даде сигнал раздаването на вкусната рибена чорба да започне. Градоначалникът спази стриктно ритуала и разчупи обредния хляб. Според старо поверие по този начин се гадае дали през идващата година ще се родят повече момчета или момичета. Този път бургазлии премериха разчупените парчета от погачата и предсказаха много бебета и повече спечелени проекти за Бургас. Видимо доволен от гадаенето, кметът Николов лично застана зад скарата с риба и се зае да помага в печенето на скумриите. Дали заради необикновената магия на Никулден, или пък заразен от рибарските лакардии на старите морски вълци, но и градоначалникът на Бургас заразказва невероятни рибарски истории.

"Честит празник, бургазлии! Днес даваме по десет порции на човек! Цял месец съм ловил риба", обяви с широка усмивка Димитър Николов, докато обръщаше печената риба.

Никулденският дух не пощади и двама министри, които се озоваха точно на празника в Бургас, макар и по служба. Министърът на екологията Ивелина Василева и транспортният министър Ивайло Московски спонтанно се включиха в празненството и се изявиха като вещи кулинари. Двамата сръчно запретната ръкави и също застанаха зад скарите да пекат риба за бургазлии. Общо 1300 килограма шаран, скумрия, кефал и чернокоп бяха превърнати във вкусно мезе върху скарите в съботния ден. Специалитетите се раздаваха "на корем" и вървяха с чаша бяло или червено вино. Курбанът за здраве се раздаваше пред входа на Морска гара и до Часовника, както и в к-с "Меден рудник" - пред храм "Св. Николай Чудотворец". Най-големият казан обаче завря в квартал "Долно Езерово". Атракциите и изненадите продължиха с нов опит за рекорд. Точно в 13.00 часа на обяд по покана на кмета пред сградата на общината се събраха над хиляда именници. Всички те се подредиха за обща фотография с градоначалника, която ще остане завинаги в архива на общината. Сред стотиците Николовци, Николаевци и Николинки имаше и адаши в бебешки колички.

Купонът завърши с концерт на ремонтирания площад "Тройката" с участието на Георги Христов и Милица Гладнишка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай