Графове пристигат в Чипровци за поклон пред Петър Парчевич

Графове пристигат в Чипровци за поклон пред Петър Парчевич | StandartNews.com

Чипровци. Наследници на големия българин Петър Парчевич, които живеят в Лондон и Виена, пристигат в Чипровци за честването на 400-годишнината от неговото рождение, съобщи Анюта Каменова, директор на историческия музей в града.

Паметта на своя велик предшественик ще почетат граф Ласло Пеячевич и графиня Анна Мария Пеячевич, които живеят във Виена. От Лондон пристига най-младият наследник на фамилията граф  Марк Пеячевич. В тържествата ще участва и сестра му Татяна Пеячевич.

От Загреб пък се е обадил, че идва барон Адамович – Пеячевич, почетен президент на Малтийския орден, и жена му – баронесата Адамович – Пеячевич. Пеячевичи са издънка на големия чипровски род Парчевичи, обясни историчката.

Тържествата за годишнината започват на 7 септември с тържествени литургии, отслужени в православния храм на Чипровци и на мястото на разрушената след чипровското въстание от 1688 година католическа катедрала “Санкта Мария”. В службите ще участват папският нунций в България и митрополит Дометиан.
Честванията включват и кръгла маса, посветена на живота и делото на Петър Парчевич. Неин ръководител ще бъде директорът на НИМ Божидар Димитров. Свои съобщения за Петър Парчевич ще представят и учени от Ватикана.

Петър Парчевич е роден в Чипровци през 1612 година. Получил е солидно образование в Лоренто, Италия. Стига до висок духовен сан – марцианополски архиепископ, но повече от 30 години обикаля западните кралски дворове и католически представителства, за да търси помощ за българското освободително движение. Заради голямата му подготвеност и дипломатичност много политически фактори на века му възлагат и други мисии в кралските дворове и църквата. Погребан е в Рим в църквата “Сант Андреа делле Фратте”.

В дните на честванията ще бъде открита и изложба със снимки и документи за Петър Парчевич, която го показва като един от най-ярките представители на българската интелигенция през 17-ти век, допълни Анюта Каменова.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай