90% от панелните блокове в Благоевград ще са обновени

90% от панелните блокове в  Благоевград ще са обновени | StandartNews.com

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград

- Г-н Камбитов, само преди 3 дни лично премиерът ви похвали за отлично свършената работа по санирането в града. Как Благоевград стана шампион в страната по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради?
- Оценката на г-н Борисов е важна за всички - и за благоевградчани, и за общинската администрация, и за екипа ми, и за мен. Факт е, че градът ни е безспорният лидер в санирането на блокове в България. Зад нас са големи градове като Бургас, Варна и Пловдив, столицата София. Общината тръгна с летящ старт още в началото на програмата и запазва своята водеща позиция. Това се случи благодарение на взаимното доверие между общинската администрация и благоевградчани. Нямаше страх и скептицизъм у гражданите. Експерти на общината им разясниха, че принципът е: "Първи по време, първи по право". Това помогна на местната власт и хората да сключат най-много договори. Специалисти обикаляха от блок на блок да разясняват кампанията много преди реалния старт на процедурата. Да обясняват, че тази инициатива е от полза на гражданите - жилищата им след санирането ще струват по-скъпо, ще бъдат енергийно ефективни, ще бъде по-комфортно да се живее в тях.
- Успяхте ли лесно да убедите във всичко това благоевградчани?
- Много от тях ни се довериха безрезервно. Жителите на блоковете, които отговарят на изискванията, побързаха и регистрираха необходимите сдружения. Защото ресурсът, колкото и да е голям, е ограничен. И резултатът е налице. Още през август миналата година, когато в други общини продължаваха да умуват и да бездействат, в благоевградския квартал "Ален мак" бе открит първият саниран блок в цялата страна. Винаги има и скептици, разбира се. Но сега те гледат обновените блокове на съседите си и искат също да участват в програмата. Съжаляват, че са се подвели по думите на разни емисари, че ще си платят сами санирането, че ще им вземем апартаментите, че ще им се увеличи данъкът.
- Правят ли се качествено ремонтните дейности?
- Първо, санирането дава работа на десетки малки и средни строителни фирми. На практика изпълнителите са подложени на най-строгия надзор, който не търпи никакви компромиси - този на собствениците на жилищата. Ние също контролираме как работят фирмите. Ако някоя от тях си остави ръцете, образно казано, няма шанс да получи нов обект за изпълнение.
- Доволни ли са благоевградчани от новите си блокове?
- При посещението на премиера Бойко Борисов, с който открихме 15-ия обновен блок, доста хора признаха, че това е била една от мечтите им - да имат санирано жилище. Но не само домовете са топли и уютни, а и кварталите придобиват съвсем нова визия. Работниците правят конструктивно възстановяване, обновяват общите части, ремонтират фасадите. Изкърпват, подменят и почистват замърсени и амортизирани участъци от вътрешната мазилка и общите части, подменят дограмата, топлинно изолират външните ограждащи елементи на жилищата, боядисват. Полагат нова топлоизолация. Изграждат и модерна защита от мълнии. Истината е, че 90% от панелните блокове в града ще са с нова визия. Това ще промени облика на Благоевград. Това е единствената програма, която така директно подпомага хората. Сключихме стотици договори, за всички тях няма никакъв проблем с финансирането.
- Проблем обаче стана наскоро обжалването на конкурса от една от фирмите в КЗК. Има ли риск да се забави процесът?
- Комисията за защита на конкуренцията определи като неоснователна жалбата на фирма "Галчев Инженеринг" ЕООД за спиране на санирането в Благоевград. Дружеството обжалва процедурата за 73 обособени позиции по Националната програма за енергийна ефективност. Според КЗК "фирмата излага формални мотиви в подкрепа на направеното особено искане и не сочи конкретни доказателства във връзка с последиците от налагане на временната мярка". КЗК счита, че спирането на процедурата би оказало негативно въздействие върху възложителя - общината, а интересът на изключително голяма част от гражданите на Благоевград следва да бъде предпочетен пред частния интерес. Затова са приели, че налагането на временна мярка "спиране на процедурата" за проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи ще накърни обществения интерес. Защото е реална опасността санирането да се забави. Над 3400 семейства в блоковете, които трябва да бъдат санирани, подписаха декларации срещу опита за спиране на процедурата. Към момента техните усилия и тези на общината се увенчаха с успех и обновяването на жилищните сгради продължава. Някои фирми са свикнали да им се дава, а не да печелят обществени поръчки. Те пречат на града, а не на кмета. Истината е, че с 50 лева за жалба в КЗК може да спреш процедура за 100 милиона лева. По този начин се прави опит да се обезсмислят усилията на цял един град. Има фирми, които само обжалват, рекетират, това им е бизнесът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай