78 училища отварят врати на 15 септември в Кърджали

78 училища отварят врати на 15 септември в Кърджали | StandartNews.com

Общо 78 учебни заведения ще отворят врати в област Кърджали на 15 септември. Няма да има закриване на училища, съобщи Гроздан Колев, началник на Регионален инспекторат по образование. В сравнение с предходната година учениците са намалели с 1 243. Една от причините е свързана с миграционните процеси на населението. Заради липса на работа много семейства от региона заминават на гурбет в Западна Европа или се преместват да живеят във вътрешността на страната.

От общо 13 706 ученици в областта 1 381 са първокласниците. Броят на децата, които за първи път ще прекрачат училищния праг е с 7 по-малко. Почти половината са в община Кърджали, най –малко са в община Черноочене – 62.

Това лято са извършени освежителни ремонти в някои от училищата- На места са поправени покриви, боядисани класни стаи и коридори, ремонтирани санитарни възли и кухненски боксове в детските градини. Очаква се за първия учебен ден те да приключат. Там, където има довършителни работи, те няма да попречат на старта на новата учебна година и на учебния процес, уверяват от РИО Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай