60 души остават без работа след закриване на дома в Крушари

60 души остават без работа след закриване на дома в Крушари | StandartNews.com

Добрич. Директорът на дирекция "Регионално развитие и хуманитарни дейности" в община Крушари съобщи, че след закриването на дома за деца и младежи с умствени увреждания в селото около 60 души ще останат без работа. Тя смята, че социалното заведение ще функционира до края на март догодина, като добави, че до това време настанените там деца и младежи трябва да бъдат изведени в защитени жилища в Крушари и страната. Голяма част, включително и лежащоболните, ще бъдат настанени в центрове за настаняване от семеен тип в Добрич.

В момента в дома има 79 деца. Желева добави, че администрацията планира да внесе докладна в ОбС с предложение в сградата на дома да се открият два центъра за настаняване от семеен тип за хора с умствена изостаналост и за възрастни хора с деменция. Над 3000 българи с такова заболяване чакат, за да бъдат настанени в социална институции, каза Желева и добави, че за настаняване в дома в добричкото село Опанец, чакащите са над 100 души.

Бе представено защитено жилище, в което ще бъдат настанени 8 от децата в дома в началото на декември, изградено по проект на община Крушари, финансиран от програмата за развитие на селските райони. По друг проект по програма "Развитие на човешките ресурси" в него за 15 месеца ще бъде осигурена и предоставяна социална услуга, каза още Желева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай