5 месеца воден режим разбунтува с. Рибново

5 месеца воден режим разбунтува с. Рибново | StandartNews.com

Чешмите на хилядите жители работят само няколко часа дневно

Десетки жители на гърменското село Рибново излязоха на протест в петък заради редовното безводие. Вече 5 месеца в селището е въведен режим на живителната течност. „Няма дъждове, това е причината да пускаме вода 12 часа в долната част на населеното място и 12 часа в горната част. Не е приятно да нямаш вода, когато ти се наложи. Истина е, че в някои от къщите, които са най-високо, чешмите са сухи по няколко дни", каза кметът Феим Иса. От два водопровода – на сухо, това е ситуацията в Рибново, където живеят 3000 души. Те ползват два водопровода – стар и нов.

Старият обаче е в окаяно състояние, често аварира. Новият пък черпи вода от дере, когато има паднали дъжд, но при продължителна суша пресъхва. „Направи се през 2009 г. за близо 3 милиона лева. Не е ясна защо не са хванали няколко водоизточника, а само един. Не е направен преливник, не е обособена вододайна зона", твърди бившият управник на селото Мустафа Авдиков. Проблем е и че в района на единствения водоизточник за новия вопопровод има сечища, често водата не става за пиене, защото е замърсена. Наливаме вода от чешмите в селището, допълва Авдиков.

Настоящият управник Феим Иса разкри, че преди време е построен с общински средства резервоар с обем 800 кубически метра за 600 000 лв. Той обаче не е пуснат в експлоатация вече 2 години, тъй като обектът не е приет от ВиК. „Молим се за дъжд, за да има достатъчно вода. Има ли обаче дълга суша, веднага минаваме на воден режим, както е в момента, а е въведен още в летните месеци", допълва кметът Феим Иса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай