508 стари сгради във Варна одобрени за паметници на културата

508 стари сгради във Варна одобрени за паметници на културата | StandartNews.com

Най-старото обработваемо злато на света ще грее в Европарламента наесен

508 стари сгради предложени от Община Варна за паметници на културата са одобрени от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/. Предстои изследователска работа по още 150 обекта за вписването им като паметници на културата, съобщи днес кметът на града Иван Портних след среща с министъра на културата Вежди Рашидов. Списъкът бе актуализиран с помощта на сдружение "Стара Варна".

"Това ще даде възможност от началото на следващата година със средства от новия програмен период на ОП "Региони в растеж" да започне реставриране и възстановяване на фасадите на сградите в централната градска част, което да върне облика и автентичния дух на града", коментира кметът. Той припомни, че това е договорено вчера при посещението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

"Благодаря на министър Рашидов, че малките и големи Римски терми, Аладжа манастир, Джанавара, Караач теке, Некрополът и други обекти ще бъдат предоставени за управление на общината за срок от 10 години", каза още варненският кмет. Той допълни, че до две седмици се очаква въпросът да бъде приключен.

"Тази практика вече е приложена в други гладове. Това дава възможност на кметовете да участват с проекти за финансиране по еврофондовете и да стопанисват обектите", каза министър Рашидов.

"И в момента инвестираме в нов посетителски център на Римските терми, отпуснати са средства за още девет обекта за доизграждането на пешеходния ринг а именно участъците от градинката на Севастопол до входа на Морската градина, най-важната връзка по ул. "Преслав", "Сан Стефано", Големите терми, Малките терми, Морска гара, Военноморския музей. Наесен ще имаме изцяло изграден пешеходен ринг, който ще дава досег до музеи и паметници на културата. Най-важното е, да създадем туристически маршрути, в които и да инвестираме", обясни Портних.

Министър Рашидов съобщи, че варненското златно съкровище през октомври ще бъде изложено в Европарламента в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай