4 жени от Родопите оставиха сирачета (ОБЗОР)

4 жени от Родопите оставиха сирачета (ОБЗОР) | StandartNews.com

Четири българки загинаха в жестока катастрофа на магистрала в Испания. Те всичките са от Родопите. Трагедията се разиграла около 17 часа на 14 юли, когато три буса и една лека кола извозвала обратно към квартирите български работнички, които берели ягоди.

На магистралата към Мадрид един от бусовете с 11 работнички фатално бил ударен от ТИР.

Според официалната информация от българското посолство в Мадрид жертвите са три жени от Неделино, две от тях на 39 години и една на 42 г., потвърди кметът на община Неделино Боян Кехайов. По неофициални данни обаче, на 15 юли по обяд от тежките травми при катастрофата е починала и четвърта жена. Всяка от загиналите жени оставя по две деца сираци.
По непотвърдена още информация трите жертви са от Неделино, а четвъртата от златоградското село Старцево. Други пет българки, пътували в злополучния бус, са тежко ранени.

В кампоса в испанския град Авила живеят над 80 гурбетчии, основно жени от Неделино, някои от тях вече за поредна година са в странство, за да вадят прехрана за семействата си. Те са напълно законни сезонни работници с трудови договори и берат ягоди срещу 35 евро на ден.

На връщане от работа жените са били извозвани от трите буса и една лека кола, като злополучният бил управляван от млада жена от Мадан. Най-вероятно тя се разсеяла и не видяла, че пристроявайки се от второкласен път към магистралата, ще засече тежкотоварен автомобил, който давал многократно неуспешни сигнали с клаксона. Тирът набил спирачки, но ударил отзад буса с българките, като загиналите и най-тежко ранените се именно жените отзад. На българските гурбетчии в кампоса ще бъде оказана психологична подкрепа, община Неделино ще обяви ден за траур, а на семействата на загиналите ще бъде оказана финансова и друга помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай