4 села празнуваха Летен Атанасовден

4 села празнуваха Летен Атанасовден | StandartNews.com

Четири села в община Струмяни почетоха Летен Атанасовден. В деня на свети Атанасий празнуваха жителите на Микрево, Добри лаки, Горна Крушица и Илинденци. В двора на храма „Св. Димитър" кметът на селото Христо Варсански посрещна жителите и гостите на Горна Крушица, които не скриха одобрението си за почистените и окосени пространства около храма, новобоядисан и с реставриран покрив. В навечерието на традиционния събор свещеник Васил Котев освети курбана – за здраве и благоденствие на всички, а 74-годишната баба Стоянка го сготви вкусно за 30- та поредна година.

Стотици жители и гости от Микрево се събраха високо в планината, където е изграден параклисът „Св. Атанасий". С празнична литургия започна празникът, за да се "излее" и осветеният курбан – благословен за здраве.

Кметът на община Струмяни Емил Илиев – потомък на стар решковски род, посрещаше своите гости заедно със семейството си като не пропусна да поздрави всички свои приятели. С мирис на мащерка Градището в Добри лаки посрещна своите чеда - от най-малките до най-възрастните, а отец Борис отслужи празнична литургия. Иконата на св. Атанасий се подпря на градежа и се обкичи с пролетни цветя. Курбанът се разля на място и под стрехите на навеса, жителите и гостите на Добри лаки се помолиха на свети Атанасий за здраве и благоденствие. И в Илинденци се отслужи литургия, раздаде се и курбан за здраве.

Така миряните на община Струмяни почетоха Летен Атанасовден. „Паметта е в сърцата на хората от този край. За мен този празник е очарователен - с невероятната природа, с мириса на мащерка и риган. Събори, които не са само среща на стари приятели, а магнетични празници на духа", сподели кметът Емил Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай