40 читалищни дейци обмениха опит в Орестиада и Одрин

40 читалищни дейци обмениха опит в Орестиада и Одрин | StandartNews.com

Кърджали. Културна делегация от 40 читалищни дейци от област Кърджали и Южен централен район от България посети Орестиада в Гърция и Одрин, Турция. По време на визитата бяха обменени добри практики със задграничните партньори, съобщи Стоян Анадолиев, председател на НЧ "Обединение 1913" Кърджали.

Първата среща бе с женската организация "Гея" в Спилео, с която някои български читалища имат дългогодишно сътрудничество. Гостите разгледаха цех за производство на традиционни храни. В Орестиада делегацията посети Първа професионална гимназия, с която от години НЧ „Обединение 1913" Кърджали успешно работи по европейски проекти. В презентацията си директорът Теодорис Гудзерис подчерта, че програма „Еразъм +" дава добри възможности за младежки обмен между съседните държави и неговите възпитаници са изключително доволни от престоя си в Кърджали. Културната делегация бе приета и от кмета на Орестиада Василис Мавридис.

Той заяви, че е приятно изненадан от добрите резултати, постигнати при сътрудничеството между българските и гръцките организации.

В Одрин читалищните деятели от България разгледаха културно-образователен център към Министерство на образованието. Неговият директор Реджеб Козан представи разностранната дейност на институцията и заяви, че за нея е важно да работи с партньори от съседните страни. Българските гости отделиха време и за посещение на църквата „Свети Георги" в Одрин. Те подариха енциклопедии за българското читалище, което работи към нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай