400 пяха с „Гусла” в Кърджали

400 пяха с „Гусла” в Кърджали  | StandartNews.com

Кърджали. В навечерието на Деня на будителите знаменитият хор „Гусла" изпълни в Кърджали възрожденски песни и 17 прочути бойни марша, превърнали се в символ на борбите за национално освобождение и единение. Публиката, препълнила Дома на културата, съпреживя славните български победи на бойното поле, интерпретирани чрез певческото изкуство на ансамбъла под диригентството на акад. Васил Бобевски.

Концертът- спектакъл започна с "Марш на 23-ти пехотен Шипченски полк", известен още като "Велик е нашият войник", продължи с „Де е, България" и "Тих, бял Дунав", "Тракийски кумир" - песента на българските бежанци от Беломорска и Одринска Тракия, бойните маршове -"О, Добруджански край", "Бдинци, лъвове, титани", „Край Босфора шум се вдига", които няколко пъти изправяха публиката на крака, а финалното изпълнение „На многая лета" направо взриви залата.

„Когато идваме в Кърджали, трябва да знаем, че оттук започва България", каза ген.-лейт. Стоян Топалов, председател на Съюза на офицерите и сержантите. В празничната вечер бе представена и книгата „Бойните маршове на честта и славата на България", издание на Агенция и Радио „Фокус", включваща 17 бойни марша и компакт диск със съвременното изпълнение от хор „Гусла".

"Ние имаме нужда от памет, за да оцелеем", заяви Красимир Узунов, собственик на Агенцията. Народната представителка Цвета Караянчева, по чиято инициатива хор „Гусла" гостува в Кърджалии, благодари на жителите на града, че в настоящите трудни времена, не губят своя кураж, своя висок дух и своята преданост към националните светини. Тя обяви, че всяко кърджалийско училище ще получи луксозното издание. „Искаме тази родолюбива книга да стигне до нашите ученици, не само, за да познават историята на тези песни, но и да ги пеят ", аргументира дарителския жест Караянчева.

Концертът в Кърджали бе в рамките на националното турне на хор „Гусла", посветено на 100-годишнината от началото на Първата световна война. Тази година хорът празнува 90 години от основаването си. Неговата история включва над 4 000 концерта в 52 страни пред повече от 6 милиона зрители и слушатели и репертоар от над 1000 песни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай