400 души блокираха пътя от АМ "Тракия" към Камено

400 души блокираха пътя от АМ "Тракия" към Камено | StandartNews.com

Над 400 жители на Камено блокираха в събота сутринта пътя към Южното Черноморие, който минава от магистрала „Тракия" през центъра на града и води към курортите на юг. Местните хора спяха от 8 до 10 часа движението на коли и обсадиха шосето с плакати „Искаме пътища за Камено".

Причината за протеста им е окаяното състояние на околовръстното шосе на Камено, през което минават основно трафика от тежкотоварни автомобили. Местните жители от години се оплакват от траповете по пътя, които трошат колите им, пълнят с прах къщите и представляват сериозен риск за катастрофи. Протестиращите организираха подписка, в която настояват държавата спешно да ремонтира участъка. Искането на хората подкрепи и кметът на общината Жельо Вардунски.

Целият трафик към Южното Черноморие, който преминава от магистрала „Тракия" през Камено, бе пренасочен за два часа сутринта през разбитото околовръстно шосе, заради което хората се вдигнаха на бунт. От Агенция „Пътна инфраструктура" отговориха, че за тази година не са предвидени средства за ремонт на Околовръстното. В официална позиция АПИ обяви, че търси възможности за осигуряване на финансиране на ремонта на Околовръстния път на гр. Камено.

Пътят е плануван в бюджета на АПИ за текущ ремонт през 2017 г. Ограничената финансова рамка на Агенцията не позволява участъкът да бъде включен в инвестиционните програми до края на тази година. Отсечката има нужда от реконструкция, но за пълното възстановяване на технико-експлоатационното й състояние са нужни над 2 милиона лева, съобщават от пресцентъра на АПИ
Според Инициативния комитет, организирал протеста, нужните средства са 1,8 млн. лв. „Над 20 години този път не е ремонтиран. Надяваме се държавните институции да ни чуят днес, а ако не – ще блокираме отново пътя", заканиха се протестиращи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай